floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-

Çam Ağacı Temeli Delik Deşik Eder (mi?)

Ahmet Demirtaş, 2023

HER ALANIN FIRSATÇILARI AV BEKLİYOR

Arkadaşlarımın bana ilettiği birkaç yazı var. Hepsi de içinde yaşadığımız Büyük Kahramanmaraş Depreminin yarattığı yıkımdan sonra dolaşıma sokulmuş. Başlığı “BINALARIN YAKININA ÇAM AĞACI DİKMEDEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN”.  Alt başlığı ise “ÇAM AĞACI TEMELİ DELİK DEŞİK EDER”.  Bahçelerinde evlerinin yakınında çam ağacı olanlar yazıyı okuyunca tedirgin olmuşlar/oluyorlar. Deprem nedeniyle onbinlerce konut, hastane, kamu yapısı yıkılmış, insanlar barınaksız, ilaçsız kalmışsa bu yazı tedirginlik yaratır doğal olarak.

Yazıda “Kocaeli depreminde bölgeye hasar tespiti güçlendirme çalışması için gittiğimde Kocaeli’nin Fethiye köyünde 2 katlı binaların duvarlarında çok çatlak vardı. Japon hocamız bize şu bilgiyi verdiler; Çam ağacı orman ağacıdır, kesinlikle bina yakınlarına dikmeyin (10 m. Ye kadar) Bunu öğrendikten sonra İzmir’de inşaatıyla ilgilendiğim her binayı kontrol ettiğimde aynı sonuçları gördüm. Çam kökünün betonarme perdelerin içinden geçip bodrum havuzun seramiklerini bile kırdığına şahit oldum” açıklamasında bulunmuş. Unutmadan belirteyim Yazarı Salih Kaymaz (İnşaat Mühendisi)

Bu kişinin adının ve mesleğinin gerçek olmayacağını tahmin ediyorum. Aklı başında, sorumluluk taşıyan birisi böyle yazı yazmaz. Antakya ve Kahramanmaraş’ ta bahçesinde bırakın çam ağacını hiç ağaç bulunmayan yapılar yerlebir oldu. İnsan bakmaz mı? Japon hocayı dinlediğin kadar ülkendeki hocaları da dinleseydin. Veya yarım saatını ayırıp Prof. Dr. Ünal AKKEMİK’in Ağaç Fizyolojisi kitabını alıp kök bölümünü okusaydın.

Ağaç ve kök konusunda konuşmak/yazmak için; ağacın niteliklerini, onun yetiştiği toprağın yapısını ve ortamı bilmek gerekir. Normal koşullarda çamlar derine giden kazık kök yaparlar. Toprağın yapısında kökün derine gitmesini engelleyen yapısal bir sorun olabilir. O durumda yan köklerin gelişmesi sözkonusu olabilir.  Türkiye ’ de 5 çam türü doğal olarak yetişir. Bunların toprak ve iklim istekleri çok farklıdır. Ayrıca yutdışından getirilerek yetiştirilen çam türleri vardır. Acaba bu şahıs bu çam türlerinden kaç tanesini tanımaktadır?

Ağaçların/çamların köklerinde matkap, hilti, tornavida ve vida yoktur. Betonu, taşı delip geçemez. Bu kuyruklu bir yalandır. Betonarme perde tekniğine uygun yapılmamış ve içinde boşluklar, çatlaklar varsa, bir de su sızıntısı bulunuyorsa ağaçların kökleri oraya yönelir. Çatlağın içine girer. Durum bu kadar nettir. Kişi kusuru kendinde aramıyor ve bulamıyorsa, safsata üretmeye yönelir. Yazıklar olsun diyorum. Sakın böyle safsatalara kanmayın diyorum.

Bahçesinde veya evinin yakınında çam (Pinus sp.) olanlar korkmayın, onların kökü duvarınızı delmez/delemez. Duvarınızda delik, çatlak varsa ve su sızıyorsa; çam değil bütün ağaçların kökleri suya doğru ilerler. Bu durumlarda şarlatanlara değil, konuyu bilenlere danışın. Lütfen karamsar olmayın. Fırsatçıları herkese duyurun, ifşa edin.

Ahmet Demirtaş bu yazıyı acı Kahramanmaraş depreminin ardından 22.02.2023 tarihinde kaleme almıştır. Ahmet Demirtaş Orman Mühendisidir ve Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği üyesidir.

Bu makalede kullanılan fotoğraf NTV haber sitesinin 7 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş´ta yıkımın boyutu havadan görüntülendi haberinden alınarak kullanılmıştır.