Frauenkirche - Meryem Anamızın Kilisesi
Serdar Ölez, 2013
Dresden / Almanya
Dresden`in tam merkezinde oldukça güzel bir meydanda yer alan Frauenkirche Protestanlığın en önemli kiliselerinden birisi. Bugün bulunduğu yerde ilk kez 11`inci yüzyılda bir kilise inşa edilmişti. Kilise o zaman `Sevgili Kadınlar` anlamına gelen `Zu unser lieben Frauen` olarak adlandırılmıştı. Şehrin gelişmesi ve nüfusunun artmasıyla birlikte yüzyıllar boyu inananlarına ev sahipliği yapan bu kilise Dresden`e küçük gelmeye başladı. 1722 yılında kentin belediye meclisinde yeni ve daha büyük kilise inşa edilmesine karar verildi.
Dresden`li usta bir marangoz olan George Bähr, 45m`ye 45m bir zemine oturan, 95m yükseklikte, barok tarzı 23.5m çapında taş kubbeli ihtişamlı bir kilise tasarladı. Frauenkirche`nin inşaatı 1726 yılında başladı ve kilise 7 yıl sonra kutsal ilan edildi. Taş çan olarak bilinen etkileyici kubbesi 1738 yılında tamamlandı. Kubbenin gövdesi iç ve dış kabuk olarak iki gövde kubbe şeklinde yapıldı. Bu muhteşem kilise 1743 yılında tamamlandı. Alp`ler bölgesindeki kiliselerin en büyük ve gösterişli kubbesine sahip olan Frauenkirche şehrin dünyaca ünlü sembolü haline geldi.
Dresden hiçbir askeri önem taşımayan ve yalnızca sivil halkı barındıran bir şehir olmasına rağmen 1945`te İngiliz ve Amerikan uçaklarının ağır bombardımanına sahne oldu. Ölü sayısı 25.000 ile 40.000 arasında olarak kayda geçti. Bazı kaynaklara göre ölü sayısı 250.000`e kadar çıkıyordu. Bu sayı Nagazaki ve Hiroşima`da ölenlerin sayısından daha fazlaydı. Sayı ne olursa olsun şehir bombardımandan sonra bütünüyle yıkıldı. Frauenkirche`de 13 Şubat 1945`te gerçekleşen ağır müttefik bombardımanından nasibini aldı, bombardımanda yanmıştı ve ağır hasarlanmıştı ancak ayaktaydı. Ne var ki yangında ortaya çıkan sıcaklıkla bozulan kum taşı yapısı binanın soğuması ile darmadağın oldu ve 2 gün sonra tüm bina çöktü. Aynı yıl Frauenkirche`nin yeniden inşası için bağış toplamak amacıyla bir kampanya başlatıldı, ancak bu çabalar savaşın sona ermesinden kısa süre sonra durduruldu.
45 yıl ardından, 1993`te Demir Perde`nin yıkılmasından kısa bir süre sonra, Dresden sakinleri şehrin en ikonik binasının yeniden inşası için yeni bir girişim başlattı. Molozdan orijinal taşlar tek tek ayıklanarak tasnif edildi ve raflarda konuldu. İkinci dünya savaşı sırasında neredeyse tamamen yıkılan Frauenkirche, aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. İnşaat sırasında ilk kiliseden kalan taşlar yeniden kullanıldı. Eski kiliseden kalan taşlar (3643 tane) çok daha koyu tonlarıyla bugün Frauenkirche üzerinde hala kolayca farkedilebiliyor. 1945`teki bombardıman ardından yıkılan binanın enkazından Frauenkirche`nin mimarı George Bähr`ın mezarı güçlükle bulunabildi ve tekrar kilisenin mahzenine yerleştirildi. Restorasyn ardından George Bähr`in aniti üzerinde şunlar yazıldı: Artık yeterince yaşadım, inşa ettim ve acı çektim. Şeytanla, günahlarla ve dünyayla tartıştım. Şimdi görkemle göğe yükselen bu binanın içinde yatıyorum. Tam zafere, huzura ve barışa kavuşmuş olarak. Kabul eyleyin ey sevdiklerim; Tanrı`yı erkeğiniz ve babanız olarak, onun sadakatinde kimse çürüyemez. Tümüyle bağışlarla yeniden inşası gerçekleştirilen kilise için en sembolik bağış ise bir İngiliz grup tarafından yapıldı. İngilizler çan kulesinin üzerine yerleştirilmek üzere 4,7m yükseklikteki haçın replikasını bağışladılar.
Tabii Frauenkirche, Dresden`in tarihi ile bugününü birleştiren binalardan sadece birisi...