floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
****Plantae
Türkiye'de gözlenen Anacardiaceae cinsleri



Üstalem
Alem
Bölüm
Sınıf
Takım
Aile
Cİns
Tür
Eukaryota
Plantae
Tracheophyta
Magnoliopsida
Sapindales
Anacardiaceae

...
Cotinus
Pistacia
Rhus
Schinus

 

Anacardiaceae morfoloji [1]

Ağaç ve çalı formunda bitkilerdir. Çoğunlukla reçineli kabuklara sahiptirler. Yapraklar sarmal, basit, trifoliat ya da pinnat tüysüdür; kulakçıksız ya da fazla belirgin olmayan kulakçıklara sahiptirler. Çiçekler aktinomorf, genellikle tek eşeyli, nadiren erseliktir. Çanak yapaklar 3-5 adet ya da nadiren yoktur; genellikle tabanda birleşiktir. Taç yapraklar 3-5 adet, serbest ya da yoktur. Stamen sayısı 5 ya da 10’dur ve bir diske bağlıdır. Ovaryum üst durumlu, genellikle 1 gözlüdür. Tohum taslağı 1 (-3) adettir. Stilus da 1-3 adettir. Meyve tek tohumlu drupa, çoğunlukla yatık ve kurudur.

Anacardiaceae cins ayrım anahtarı [1]

Ülkemizde doğal yetişen Cotinus, Pistacia ve Rhus adında üç cinsi vardır. Bu cinslerin tanı anahtarı (Davis, 1967) aşağıda verilmiştir:

1.Yaprakları genellikle basit; bazı çiçek sapları üzerinde verimsiz çiçekler vardır, meyvede uzamış ve tüylenmiştir...Cotinus

1.Yaprakları genellikle bileşik, pinnat ya da trifoliat, nadiren basit; tüm çiçekleri verimli, çiçek sapları uzamamış ve tüylenmemiştir

2.Yaprakçıklar dişli; çiçeklerinde taç yaprakları mevcuttur...Rhus

2.Yaprakçıklar tam kenarlı; çiçeklerinde taç yaprak yoktur...Pistacia


1) Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
2) Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).