floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Türkiye'de gözlenen Cycadaceae cinsleri



Cycadaceae / -
Türkiye´de Cycadaceae (-) ailesine bağlı 0 doğal cins gözlenmiştir. Koyu alanlar ailenin tahmini doğal yayılış alanlarını, turuncu noktalar ise bireylerin gözlem konumlarını belirtmektedir.

 

Cycadaceae genel anlatım [1]

Palmiyeye benzerler. Gövdeleri dallanmaz veya seyrek olarak dallanır. Gövdeleri eski yaprak saplarının kalıntıları ile örtülüdür. Yaprakları bileşik yaprak tüysü yyapıdadır ve gövdenin tepesinde yanlarda toplanmıştır; kalıcıdır, sarmal olarak dizilmiştir. Yaprakçıklar gençken, eğreltilerde olduğu gibi, içe kıvrılmıştır ve zamanla açılır. Yaprakçıkların tek bir orta damarı vardır, ikincil damarları yoktur; kenarları tamdır ve aşağıdaki yaprakçıklar çoğunlukla dikenimsidir. Erkek çiçekleri kozalak halinde bir araya toplanmıştır. Yaprağa benzeyen karpeller gövdenin ucunda gruplanmıştır; kapalı bir ovaryum oluşturmaz, açıktır (Bailey, 1977) ve kozalak oluşturmaz. Karpelin sapının kenarlarında 2-8 tane tohum bulunur. Tohumlar büyük, hafifçe basık, parlak renkli ve dış kısmı etlidir (Judd ve diğ., 1999). Tropik ve subtropik alanlarda;. Madagaskar, Güney Asya, Malezya, Avustralya ve Polinezya’da yayılışını yapar. Cycadaceae familyasının Cycas adlı bir cinsi vardır (Judd ve diğ., 1999). Ülkemizde kış bahçelerinde salonlarda veya sahil şeridindeki parklarda Cycas cinsine ait tek bir tür yetiştirilmektedir.


1) Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye´nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684 s.
2) Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).