floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Türkiye'de gözlenen Ginkgoaceae cinsleri



Ginkgoaceae / Ginkgogiller
Türkiye´de Ginkgoaceae (Ginkgogiller) ailesine bağlı toplam 1 (1 egzotik/kültür) cins gözlenmiştir. Koyu alanlar bilimsel makalelerden derlenen doğal yayılış alanlarını, turuncu noktalar ise floranatolica gönüllülerinin gözlem konumlarını belirtmektedir.
Ginkgo

 

Ginkgoaceae genel anlatım [1]

Kışın yaprağını döken, dioik ağaçlardır. Kabuk ileri yaşlarda boyuna çatlaklıdır. Uzun sürgünleri üzerinde kısa sürgünleri de vardır. Yapraklar basit, yelpaze biçiminde, paralel damarlı, uç kısmı iki loplu veya tam olup uzun sürgünlerde çok sıralı sarmal, kısa sürgünlerde ise demetler halinde yer alır. Yaprak sapı yaprak boyunda veya daha uzundur. Reçine kanalı yoktur. Erkek çiçekler uzun bir eksen etrafına seyrek olarak dizilmiş etaminlerden oluşan kedicik benzeri kurullar halindedir; kısa sürgünler üzerinde yan durumlu olarak yer alır ve brahte yoktur. Dişi çiçekler kozalak oluşturmaz, uzun bir sapın ucunda yer alan 2 tohum taslağı şeklindedir. Tohumun etli bir dış örtüsü ile sert bir iç kabuğu vardır. Kotiledon sayısı 2(3), çimlenme hipogeiktir. Familyanın günümüzde Çin’de doğal olarak yetişen Ginkgo adında tek cinsi vardır. Japonya ve Çin’de en az 3000 yıldır saray ve tapınaklarda yetiştirilmektedir (Page, 1990). Koniferlerden yapraklarının yelpaze gibi geniş olması ve tohum tomurcuklarının da polen tübü ile taşınan hareketli antherozoidler tarafından döllenmiş olması ile ayrılır (Yaltırık, 1988).


1) Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye´nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684 s.
2) Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).