floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Türkiye'de gözlenen Salicaceae cinsleri



Salicaceae / Söğütgiller
Türkiye´de Salicaceae (Söğütgiller) ailesine bağlı 2 doğal cins gözlenmiştir. Koyu alanlar ailenin tahmini doğal yayılış alanlarını, turuncu noktalar ise bireylerin gözlem konumlarını belirtmektedir.
Populus
Salix

 

Salicaceae genel anlatım [1]

Yapraklarını döken, entomogam ya da anemogam olan ağaç veya çalı halinde odunsu bitkilerdir. Yapraklar sarmal veya nadiren karşılıklı dizilmiş, basit ve çoğunlukla kulakcıklı; kenarları tam, dişli veya nadiren de düzdür. Yaprak damarları tüysü ya da el görünüşündedir. Çiçekler tek eşeyli, iki evcikli ve brahteli olup bir yıllık sürgünlerin yan, çok az olarak da tepe sürgünlerindeki tomurcukların ilkbaharda patlamasıyla oluşur. Çiçekler birçok çiçekten oluşmuş başak kuruluşunda görülür. Kedicik (çiçek kurulu) dik veya sarkıktır. Çiçeklerin her bir kenarı düz veya dilimli olan bir brahtenin koltuğundan çıkar. Çiçeğin alt bölümünde, kadeh ya da çanak görünüşünde bir kısımla çevrilmiş veya bunun yerine bir ya da iki körleşmiş çiçek yaprağı bulunur. Erkek çiçeklerde 2-10 (50) adet serbest ya da nadiren yapışık stamen bulunur. Dişi çiçeklerde ise 2-5 (10) karpel bulunur. Ovaryum üst durumlu, 2 karpelli ve tek gözlüdür. Stilus çoğunlukla çok kısa, 2-(3,4) tepecikli; tohum taslağı çok sayıdadır. Tohum çok sayıda olup küçük ince kabuklu, alt bölümü demet görünüşünde çok sayıda uzun, ipek gibi parlak ve ince tüylerle örtülmüştür. Bu tüy demetleri tohumların yayılmasına yardım eder. Meyve 2 kapakçıklı kapsüldür (Davis, 1982). Familyanın ülkemizde Populus ve Salix adında iki cinsi ülkemizde doğaldır.

Salicaceae tür tanı anahtarı [2]

Tomurcuklar tek bir dış pullu; brahteler tam; tozlaşma entomogam …Salix
Tomurcuklar birkaç dış pullu; brahteler dişli veya saçaklı; tozlaşma anemogam ...Populus


1) Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye´nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684 s.
2) Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press
3) Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).