floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Amelanchier taksonları
Tüm bölgeler


Istranca BölümüÇatalca-Kocaeli BölümüErgene BölümüGüney Marmara BölümüBatı Karadeniz BölümüOrta Karadeniz BölümüDoğu Karadeniz BölümüAsıl Ege Bölümüİç Batı AnadoluYukarı Sakarya BölümüOrta Kızılırmak BölümüYukarı Kızılırmak BölümüKonya BölümüYukarı Fırat BölümüErzurum - Kars BölümüYukarı Murat-Van BölümüHakkari BölümüAntalya BölümüAdana BölümüOrta Fırat BölümüDicle Bölümü
Familya: Rosaceae
Cins adı: Amelanchier
Türkiye´de toplam 2 doğal tür, 1 alttür, 1 varyete gözlemi bildirilmiştir. Yayılış bölgesini daraltmak için haritada ilgili altbölgeye tıklayınız. Turuncu noktalar gözlem konumlarıdır.
Kurtağacı
Amelanchier ovalis
Tüylükaragöz
Amelanchier ovalis subsp. integrifolia
Karagöz
Amelanchier parviflora
Amelanchier parviflora var. dentata
Endemik

Genel Anlatım [1]

Amelanchier cinsinin 25 kadar türü vardır. Kuzey yarıkürenin ılıman bölgelerinde, dağlık çevrelerde bulunurlar. Çoğunlukla Kuzey Amerika, az olarak da Avrupa, Türkiye ve Asya’nın doğu çevrelerinde doğal olarak görülürler. Bazı türleri meyveleri bakımından faydalı bitki olarak da yetiştirilir. Bunlardan bazıları yenen meyvelerinden dolayı kültüre alınmıştır. Türkiye’de, A. parviflora ve A. ovalis . türleri doğal olarak yetişir.

Morfoloji [1]

Kışın yapraklarını döken küçük ağaç ya da çalılardır. Tomurcuklar sivri uçlu olup çok pulludur. Yapraklar almaşlı olarak dizilmiş, saplı, basit, kenarları düz ya da dişlidir. Dökülen küçük kulakçığa sahip olup kenarları tüylü ya da kirpiklidir. Çiçekler kısa sürgünlerin ucunda salkım şeklinde toplanmış, beyaz renkte, çanaklar 5 parçalı ve çok azı da teker teker bulunur. Çanak yaprakların bulunduğu tabla tüylüdür. Taç yapraklar 5 parçalı, beyaz renkte, mızrak ya da ters yumurta biçiminde, erkek çiçekler çoğunlukla 10-20 tanedir. Ovaryum 2-5 gözlüdür. Stilus 2-5 tane olup serbest ya da az çok birleşmiş durumdadır. Üzümsü yalancı meyve küçük siyah-koyu kırmızı renkte ve yuvarlak, 4-10 çekirdeğe sahiptir. Meyvenin ucunda kalıcı çanak yapraklar bulunur (Browicz,1972a).

Tanı anahtarı [1]

1.Yapraklar 2 cm veya büyük, olgunlaştığında çıplak, taç yapraklar çanak yapraklarının 3-4 katı kadar ...A.ovalis
1.Yapraklar 2 cm kadar, taban kısmında beyaz gümüşi tüyler, taç yapraklar çanak yapraklarının 2 katı kadar ...A.parviflora

Etimoloji

Amelanchier {Fransızca}: üvez ağacı.




1) Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684 s.
2) Türkiye'de tespit edilen bitki türleri listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).