Genel Anlatım [1]
Amelanchier cinsinin 25 kadar türü vardır. Kuzey yarıkürenin ılıman bölgelerinde, dağlık çevrelerde bulunurlar. Çoğunlukla Kuzey Amerika, az olarak da Avrupa, Türkiye ve Asya’nın doğu çevrelerinde doğal olarak görülürler. Bazı türleri meyveleri bakımından faydalı bitki olarak da yetiştirilir. Bunlardan bazıları yenen meyvelerinden dolayı kültüre alınmıştır. Türkiye’de, A. parviflora ve A. ovalis . türleri doğal olarak yetişir.
Morfoloji [1]
Kışın yapraklarını döken küçük ağaç ya da çalılardır. Tomurcuklar sivri uçlu olup çok pulludur. Yapraklar almaşlı olarak dizilmiş, saplı, basit, kenarları düz ya da dişlidir. Dökülen küçük kulakçığa sahip olup kenarları tüylü ya da kirpiklidir. Çiçekler kısa sürgünlerin ucunda salkım şeklinde toplanmış, beyaz renkte, çanaklar 5 parçalı ve çok azı da teker teker bulunur. Çanak yaprakların bulunduğu tabla tüylüdür. Taç yapraklar 5 parçalı, beyaz renkte, mızrak ya da ters yumurta biçiminde, erkek çiçekler çoğunlukla 10-20 tanedir. Ovaryum 2-5 gözlüdür. Stilus 2-5 tane olup serbest ya da az çok birleşmiş durumdadır. Üzümsü yalancı meyve küçük siyah-koyu kırmızı renkte ve yuvarlak, 4-10 çekirdeğe sahiptir. Meyvenin ucunda kalıcı çanak yapraklar bulunur (Browicz,1972a).
Tanı anahtarı [1]
1.Yapraklar 2 cm veya büyük, olgunlaştığında çıplak, taç yapraklar çanak yapraklarının 3-4 katı kadar ...A.ovalis
1.Yapraklar 2 cm kadar, taban kısmında beyaz gümüşi tüyler, taç yapraklar çanak yapraklarının 2 katı kadar ...A.parviflora