floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Prospero taksonları
Tüm bölgeler


Istranca BölümüÇatalca-Kocaeli BölümüErgene BölümüGüney Marmara BölümüBatı Karadeniz BölümüOrta Karadeniz BölümüDoğu Karadeniz BölümüAsıl Ege Bölümüİç Batı AnadoluYukarı Sakarya BölümüOrta Kızılırmak BölümüYukarı Kızılırmak BölümüKonya BölümüYukarı Fırat BölümüErzurum - Kars BölümüYukarı Murat-Van BölümüHakkari BölümüAntalya BölümüAdana BölümüOrta Fırat BölümüDicle Bölümü
Familya: Asparagaceae
Cins adı: Prospero
Türkiye´de toplam 3 doğal tür gözlemi bildirilmiştir. Yayılış bölgesini daraltmak için haritada ilgili altbölgeye tıklayınız. Turuncu noktalar gözlem konumlarıdır.
Güzsümbülü
Prospero autumnale
Prospero cudidaghense
Yılansoğanı
Prospero obtusifolium

Morfoloji [1]

Soğanlı bir cinstir. Yapraklar ve çiçekler sonbaharda belirir ve ilkbaharda ölür. Yapraklar nispeten dardır. Her bir soğan yoğun pembe veya menekşe rengi çiçekler taşıyan 1-4 sap üretir. Çiçek örtüsü dilimleri 4–10 mm uzunluktadır ve birbirlerine bağlı değillerdir. Ercikler çiçek örtüsü renginde sapçıklar ve kısa mor başçıklardan oluşur. Tohumları koyu kahverengidir ve dikdörtgenimsidir.

Etimoloji

Prospero `düzgün gelişen` anlamına gelen Latince prosperos kelimesinden türetilmiştir.




1) Prospero (plant). (2020, October 23). Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved November 18, 2020, from https://en.wikipedia.org/wiki/Prospero_(plant)
2) Türkiye'de tespit edilen bitki türleri listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).