floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cornus taksonları
Tüm bölgeler


Istranca BölümüÇatalca-Kocaeli BölümüErgene BölümüGüney Marmara BölümüBatı Karadeniz BölümüOrta Karadeniz BölümüDoğu Karadeniz BölümüAsıl Ege Bölümüİç Batı AnadoluYukarı Sakarya BölümüOrta Kızılırmak BölümüYukarı Kızılırmak BölümüKonya BölümüYukarı Fırat BölümüErzurum - Kars BölümüYukarı Murat-Van BölümüHakkari BölümüAntalya BölümüAdana BölümüOrta Fırat BölümüDicle Bölümü
Familya: Cornaceae
Cins adı: Cornus
Türkiye´de toplam 2 tür, 4 alttür, 1 melez tür doğal yayılış göstermektedir. Yayılış bölgesini daraltmak için haritada ilgili altbölgeye tıklayınız. Turuncu noktalar gözlem konumlarıdır.
Kızılcık
Cornus mas
Kiren
Cornus sanguinea
Kansiğdiren
Cornus sanguinea subsp. australis
Demircik
Cornus sanguinea subsp. cilicica
Kiren
Cornus sanguinea subsp. sanguinea
Melezkızılcık
Cornus sanguinea subsp. x czerniaewii

Morfoloji [1]

Çoğunluğu çalı veya ağaç halinde odunsu, birkaçı da otsu karakterde kışın yaprağını döken veya herdem yeşil bitkilerdir. Tomurcuklar iki pulludur. Sürgünlere karşılıklı, ender olarak da almaşlı dizilmiştir. Yapraklar sade, uzun veya kısa saplı, tam kenarlı veya hafif dişli ve genellikle çatallı tüylüdür. Erdişi çiçekler teker teker değil, çoğunlukla salkım, şemsiye veya başçık şeklinde kurullar oluşturur. Çiçek çevresi 4 parçalıdır. Bunlardan çanak yapraklar birbiri ile birleşmiş, çan, kadeh veya boru gibi bir şekil almıştır. Ancak uçları serbesttir. Taç yapraklar yumurta biçiminde veya uzuncadır. Disk kalın, ovaryum üst durumlu, iki gözlüdür. Her bir gözde bir tek tohum taslağı bulunur. Meyve uzunca, yumurta biçiminde, yalancı çekirdekli sulu meyvedir. İçerisinde iki gözlü, iki tohumlu çekirdeği vardır (Chamberlain, 1972b; Kayacık, 1982; Krüssmann, 1976).

Tanı anahtarı [2]

1.Herdem yeşil; Çiçekler beyaz, meyve çileğe benzer ...Cornus capitata

1.Bitki herdem yeşil değil

2.Çiçek kurulları yalancı şemsiye veya salkımlar halinde; Çiçekler beyaz renkte, brahte yok

3.Sürgünler koyu kırmızı; Tüyler yaprak yüzeyinde dik durur ...Cornus sanguinea

3.Sürgünler yeşil; Tüyler ütülenmiş gibi yaprak yüzeyine yatmış ...Cornus australis

2.Çiçek kurulları yalancı şemsiye halinde. Brahte mevcut

4.Çiçekler ve brahteler sarı renkte ...Cornus mas

4.Çiçekler sarı, brahteler beyaz renkte ...Cornus florida


1) Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684 s.
2) Kayacık, H. 1982. Orman ve Park Ağaçlarının Özel Sistemetiği. III. Cilt. 4. Baskı. İ.Ü. Orman Fakültesi Yayınları 3013/321. İstanbul.
3) Chamberlain, D.F. 1972b. Cornus L. In: Davis PH (ed). Flora of Turkey and the East AegeanIslands, Vol.4, pp.539-541. Edinburgh.
4) Krüsmann, G., 1976. Manual of Cultivated Broad-Leaved Trees&Shrubs, Vol.1, Timber Press, Beaverton, Oregon.
5) Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).