floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Persicaria taksonları
Tüm bölgeler


Istranca BölümüÇatalca-Kocaeli BölümüErgene BölümüGüney Marmara BölümüBatı Karadeniz BölümüOrta Karadeniz BölümüDoğu Karadeniz BölümüAsıl Ege Bölümüİç Batı AnadoluYukarı Sakarya BölümüOrta Kızılırmak BölümüYukarı Kızılırmak BölümüKonya BölümüYukarı Fırat BölümüErzurum - Kars BölümüYukarı Murat-Van BölümüHakkari BölümüAntalya BölümüAdana BölümüOrta Fırat BölümüDicle Bölümü
Familya: Polygonaceae
Cins adı: Persicaria
Türkiye´de toplam 1 tür doğal yayılış göstermektedir. Yayılış bölgesini daraltmak için haritada ilgili altbölgeye tıklayınız. Turuncu noktalar gözlem konumlarıdır.
çimeneveleği
Persicaria bistorta

Morfoloji [1]

Bir ya da çokyıllık bitkiler. Gövde genellikle dik olarak büyüme gösterir. Yapraklar dökülücü, almaşık yapıda dizilidir. Yaprak ayası değişken yapıda fakat genellikle mızraksı tipte. Çiçek durumu uçta veya bazen yaprak diplerinden çıkar, başağa benzer rasemler, çiçekler iki eşeylidir. Çiçekler daima saplıdır. Tepaller 4-5 adet, genellikle beyazımsı, yeşilimsi ya da pembemsidir. Sitamen 5-8 adet, filamentler serbest ya da tabanda az bitişiktir. Sitillus 2(-3), sitigma küremsi. Akenler diskoid, iki yüzlü, bazen 3 yüzlü, tüysüz.

Etimoloji

Persicaria cins adı, şeftali anlamına gelen Latince persicum kelimesi ile yine Latince -aria benzerlik sonekinin birleşiminden türetilmiştir; yaprakların şeftali ağacına benzemesine atıfta bulunan bir ortaçağ terimidir.




1) Keskin, M. & Severoğlu, Z. (2021). Türkiye Florası için Yeni bir Persicaria L. Taksonu ve İstanbul’un Polygonaceae Taksonlarının Taksonomik Durumu . Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi , 21 (4) , 764-775 . DOI: 10.35414/akufemubid.869563
2) Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).