floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Araucaria taksonları
Tüm bölgeler


Istranca BölümüÇatalca-Kocaeli BölümüErgene BölümüGüney Marmara BölümüBatı Karadeniz BölümüOrta Karadeniz BölümüDoğu Karadeniz BölümüAsıl Ege Bölümüİç Batı AnadoluYukarı Sakarya BölümüOrta Kızılırmak BölümüYukarı Kızılırmak BölümüKonya BölümüYukarı Fırat BölümüErzurum - Kars BölümüYukarı Murat-Van BölümüHakkari BölümüAntalya BölümüAdana BölümüOrta Fırat BölümüDicle Bölümü
Familya: Araucariaceae
Cins adı: Araucaria
Türkiye´de toplam 0 tür doğal yayılış göstermektedir. Toplam 3 egzotik/kültür türü gözlemi bildirilmiştir. Turuncu noktalar floranatolica gözlem konumlarıdır.
Brezilya Çamı
Araucaria angustifolia
Maymun çıkmaz
Araucaria araucana
Salon arokaryası
Araucaria heteropylla

Genel anlatım [1]

Herdem yeşil uzun boylu ağaçlardır. Düzgün ve silindirik bir gövdeye sahiptirler. Dallar gövdeye çevrel olarak dizilmiştir. Konik tepeli genç ağaçlar dipten itibaren dallanmışken ilerleyen yıllarda yuvarlak tepeli olan ağaçlarda alt dallar kurur ve dökülür. Genç sürgünler çıplak ve yeşildir. Tomurcuklar, yapraklar tarafından gizlendiğinden belirgin değildir. Yapraklar sürgünlere sarmal dizilmiştir ve uzun yıllar dökülmezler. 2 tip yaprak bulunur; ya yassı, sivri uçlu, deri gibi sert ya da üç-dört köşeli biz gibi uzun olup ağacın farklı yerlerinde farklı boydadır. Erkek ve dişi kozalaklar çoğunlukla ayrı ağaçlarda veya nadiren aynı ağacın farklı dallarında görülürler. Erkek çiçek kozalağı 8-15 cm uzunluğunda ve silindiriktir. Yuvarlak ve büyük olan dişi kozalakları 2 veya 3 yılda olgunlaşır; olgunlaştığında dağılır. Kozalağı oluşturan pullar, Pinaceae familyasındakinin aksine dış pul (brakte) dur. Kozalak pulları ile kaynaşmış olan iri tohumları nişasta bakımından zengindir, yenir (Kayacık, 1980; Yaltırık, 1988).

Etimoloji

Araucaria: Şilide bir yerleşim adı olan Araucodan türetilmiştir; Araucodan anlamındadır.




1) Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye´nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684 s.
2) Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).