floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Fumaria taksonları
Tüm bölgeler


Istranca BölümüÇatalca-Kocaeli BölümüErgene BölümüGüney Marmara BölümüBatı Karadeniz BölümüOrta Karadeniz BölümüDoğu Karadeniz BölümüAsıl Ege Bölümüİç Batı AnadoluYukarı Sakarya BölümüOrta Kızılırmak BölümüYukarı Kızılırmak BölümüKonya BölümüYukarı Fırat BölümüErzurum - Kars BölümüYukarı Murat-Van BölümüHakkari BölümüAntalya BölümüAdana BölümüOrta Fırat BölümüDicle Bölümü
Familya: Papaveraceae
Cins adı: Fumaria
Türkiye´de toplam 13 tür, 9 alttür doğal yayılış göstermektedir. Yayılış bölgesini daraltmak için haritada ilgili altbölgeye tıklayınız. Turuncu noktalar floranatolica gözlem konumlarıdır.
Akşahtere
Fumaria asepala
Keçişahteresi
Fumaria capreolata
Keçişahteresi
Fumaria capreolata subsp. capreolata
Ergendöşeği
Fumaria densiflora
öğlükotu
Fumaria gaillardotii
Dirişahtere
Fumaria judaica
Dirişahtere
Fumaria judaica subsp. judaica
Gülşahtere
Fumaria kralikii
Kocaşahtere
Fumaria macrocarpa
Kocaşahtere
Fumaria macrocarpa subsp. macrocarpa
şahtere
Fumaria officinalis
Yersofrası
Fumaria officinalis subsp. cilicica
şahtere
Fumaria officinalis subsp. officinalis
Kayıpşahtere
Fumaria officinalis subsp. wirtgenii
Tarlaşahteresi
Fumaria parviflora
Kayaşahteresi
Fumaria petteri
Kayaşahteresi
Fumaria petteri subsp. thuretii
Yıldızşahtere
Fumaria rostellata
Acerşetere
Fumaria schleicheri
şetere
Fumaria schleicheri subsp. microcarpa
Acerşetere
Fumaria schleicheri subsp. schleicheri
Güvercingöğsü
Fumaria vaillantii

Morfoloji [1]

Tek yıllık, otsu türleri olan bir cinstir. Köksaplıdır. Gövdeler dik veya geriye yaslanmıştır ve dallıdır. Yapraklar gövde kısmında her zaman, dip kısımdakiler bazen birleşik veya parçalı yapıdadır; yaprak ayası 3-4 kat yaprakçıklı veya loblu, tam kenarlıdır ve yüzeyleri tüysüzdür. Çiçek kurulları ana ve yan dallarda terminal durumda ve salkım formdadır. Çiçekler tek eksende simetriktir; çanak yapraklar tabana yakın konumda kalkansı bağlı ve yumurtamsıdır, kenarlar ± batıcı, uç kısım keskin veya sivri uçludur; dışta kalan taç yapraklar belli belirsiz ibikli ve mamhuzludur; sapçıklar bütünleşiktir, tabanda taç yapraklara kaynaşmıştır; ovaryum yumurta biçimlidir; tepecik ± 2-lobludur. Tohum kesesi (kapsül) olgunlaşınca kendiliğinde açılmaz; tek tohumludur; tohumlarda elazom (tohuma bağlı etli yapı) yoktur.

Yayılış [1]

Avrasya, Kuzey Afrika ve Atlantik adalarında yayılış gösterir; özellikle Akdeniz bölgesinde büyük çeşitliliğe sahiptir. Australya, Yeni Zelanda ve Güney America´nın güneyinde doğallaşmıştır.

Etimoloji

Fumaria cins adı Latincede `duman´ anlamına gelen fumus kelimesinden türetilmiştir; muhtemelen bazı türlerinin kök kokusuna işaret etmektedir.




1) Fumaria. (21 Şubat 2021). FNA. https://beta.floranorthamerica.org/Fumaria
2) Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).