floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Sambucus taksonları
Tüm bölgeler


Istranca BölümüÇatalca-Kocaeli BölümüErgene BölümüGüney Marmara BölümüBatı Karadeniz BölümüOrta Karadeniz BölümüDoğu Karadeniz BölümüAsıl Ege Bölümüİç Batı AnadoluYukarı Sakarya BölümüOrta Kızılırmak BölümüYukarı Kızılırmak BölümüKonya BölümüYukarı Fırat BölümüErzurum - Kars BölümüYukarı Murat-Van BölümüHakkari BölümüAntalya BölümüAdana BölümüOrta Fırat BölümüDicle Bölümü
Familya: Adoxaceae
Cins adı: Sambucus
Türkiye´de toplam 2 tür doğal yayılış göstermektedir. Yayılış bölgesini daraltmak için haritada ilgili altbölgeye tıklayınız. Turuncu noktalar floranatolica gözlem konumlarıdır.
Mürverotu
Sambucus ebulus
Ağaçmürver
Sambucus nigra

Genel Anlatım [1]

Çoğunlukla kışın yaprağını döken çalı veya ağaççık halindeki odunsu, ender olarak da otsu bitkilerdir. Sürgünlerin geniş bir özü vardır (Kayacık, 1982; Chamberlain 1972d). Yapraklar tüysü (bileşik), kenarları dişlidir. Sürgünlere dizilişi karşılıklıdır. Tomurcuklar bol sayıda pullarla örtülmüştür. Bazılarında kulakçık var; bazılarında yoktur. Çiçekler teker teker değil, 5 veya daha çok sayıda, nadiren de 3-4 tanesi bir araya gelerek terminal durumlu bileşik şemsiye veya salkım şeklinde kurullar oluştururlar. Çanak kısa, kenarında 3-6 dişi vardır. Taç, çark gibi, 3-6 parçalıdır. Ovaryum 3-5 gözlüdür. Çekirdekli sulu meyve adeta üzümsü gibidir (Kayacık, 1982; Chamberlain, 1972d).

Etimoloji

Sambucus cins adı Latincede arp benzeri bir çalgının adı olan sambuca kelimesinden türetilmiştir; sambuka çalgısının o dönemde bu cins ağaçlarından üretildiği sanılmaktadır.




1) Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684 s.
2) Kayacık, H. 1982. Orman ve Park Ağaçlarının Özel Sistemetiği. III. Cilt. 4. Baskı. İ.Ü. Orman Fakültesi Yayınları 3013/321. İstanbul.
3) Chamberlain, D.F. 1972d. Sambucus L. In: Davis, P.H. (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Vol.4, pp. 542-543. University Press, Edinburgh.
4) Türkiye'de tespit edilen türler listesi için BizimBitkiler.org.tr veritabanından yararlanılmıştır (Güner,A., Aslan,S., Ekim,T., Vural,M., Babaç,M.T., (edlr.), (2012). Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul.).