floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Acacia saligna
 
Hızırşah / Datça / Muğla - Mart 2015 © Serdar Ölez
Acacia salignaAcacia saligna
Gözlem bildir
Kıbrıs Akasyası
Fabaceae / Acacia / Acacia saligna
mapmapmap
Kıbrısakasyası (Acacia saligna) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Türkçe literatürde genellikle Kıbrısakasyası olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kıbrıs mimozası olarak bilinir. Bilimsel olarak Acacia saligna (Labill.) Wendl. şeklinde tanımlanır.

Acacia etimolojisi

Acacia Eski Yunanca'da (1540) `dikenli Mısır ağacı` olarak tanımlanan akakia kelimesinden türetilmiştir.

saligna etimolojisi

Saligna Latincede `söğüt gibi, söğütle ilgili` anlamına gelen salignus kelimesinden türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Labill. kısaltması bilim insanı Jacques Labillardière (1755-1834) için kullanılmıştır; Labillardière Fransız bir botanikçidir.

Morfoloji


4-8 m boylu, herdem yeşil, yuvarlak tepeli, tek veya çok gövdeli, çalı veya ağaç formlu odunsu bir türdür. Gövde en çok 30 cm çapa kadar; dallar kalın; kabuk gençlikte pürüzsüz, grimsi, kırmızı-kahverengi tonlu, yaşlılıkta koyu gri ve yarıklıdır. Yapraklar ardışık dizili, basit; sapyapraklar düz, şeritsi-mızraksı, 8-25 x 0.5-2 cm boyutlarda, düz veya hafifçe kıvrımlı, tüysüz (çıplak), sıklıkla sarkık, mat mavi-yeşil, belirgin orta damar ve çok ince yan damarlı; üst yüzey tabanında 1-2 çapta noktasal bezelidir. Çiçek kurulu salkım, 2-10 çiçek demetli, 8 cm, yaprak koltuğunda; çiçekler demetleri küresel, 7-10 mm çapta, 25-55 çiçeklidir. Meyve legümen, 8-12 x 4-6 mm; tohumlar 6-10 adet, 5-6 x 2.5-3 mm, siyahımsı koyu kahverengi ve parlaktır.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Acacia salignaKemer / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Acacia salignaHızırşah / Datça / Muğla
Mart 2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Acacia türleri: A.dealbata, A.farnesiana, A.karroo, A.longifolia, A.mearnsii, A.retinodes, A.saligna




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)