floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Fumaria officinalis
 
Solaklar / Seben / Bolu - Mayıs 2023 © Serdar Ölez
Fumaria officinalisFumaria officinalisFumaria officinalisFumaria officinalisFumaria officinalisFumaria officinalisphotos
Gözlem bildir
Şahtere
Papaveraceae / Fumaria / Fumaria officinalis
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Şahtere (Fumaria officinalis) Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Ergene, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Yukarı Kızılırmak, Erzurum-Kars, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Fumaria officinalis L. şeklinde tanımlanır.

Fumaria etimolojisi

Fumaria cins adı Latincede `duman´ anlamına gelen fumus kelimesinden türetilmiştir; muhtemelen bazı türlerinin kök kokusuna işaret etmektedir.

officinalis etimolojisi

Officinalis Latincede `bir manastırda sağaltıcı bitkilerin ve diğer ihtiyaç maddelerinin tutulduğu yerde olan, yere ait olan` anlamına gelir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


50 cm kadar boylanabilen, gürbüz gelişen, tek yıllık, otsu bir türdür. Çiçeklenme nisan-mayıs aylarında gerçekleşir. Çiçek kurulu 20-40-çiçekli ve yoğundur. Brakte şeritsi-mızraksı formdadır ve meyve sapından daha kısadır. Çanak yapraklar mızraksı formda, taç yaprakların üçte biri boyda ve 0.5-1 mm genişliktedir, taban kısmı düzensiz olarak dişlidir. Taç 7-8 mm boyda ve pembe renktedir; mahmuz 1.4-1.5 mm uzunlukta ve kıvrımlıdır. Meyve 2-2.5 mm uzunlukta ve geniş düz tepe kısmı 2 belirgin çukurludur.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Fumaria officinalisKöpenez / Gediz / Kütahya
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Fumaria officinalisHacıkadın / Keçiören / Ankara
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Fumaria officinalisHacımemi / Ayaş / Ankara
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Fumaria officinalisArmutlu / Kemalpaşa / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Fumaria officinalisYukarı Ulucak / Beypazarı / Ankara
Mart 2024 ©Serdar Ölez
Fumaria officinalisSolaklar / Seben / Bolu
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Fumaria officinalisOltan / Ayaş / Ankara
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Fumaria officinalisHürriyet / Erzin / Hatay
Mart 2022 ©Serdar Ölez
Fumaria officinalisKaş / Antalya
Şubat 2014 ©Seda Soylu
Fumaria officinalisEge Üniversitesi  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Fumaria officinalisMuğla / Muğla
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Fumaria officinalisKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Fumaria officinalisAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Fumaria officinalisArıt / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Fumaria officinalisKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Fumaria officinalis eşisimleri/sinonimleri: Fumaria officinalis subsp. officinalis
Türkiye´de doğal yayılan diğer F. officinalis taksonları: Fumaria officinalis subsp. cilicica, Fumaria officinalis subsp. wirtgenii
Türkiye´de doğal yayılan diğer Fumaria türleri: F.asepala, F.capreolata, F.densiflora, F.gaillardotii, F.judaica, F.kralikii, F.macrocarpa, F.officinalis, F.parviflora, F.petteri, F.rostellata, F.schleicheri, F.vaillantii
Türkiye'de gözlemlenebilecek bazı diğer Fumaria türleri: F.bastardii, F.flabellata




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)