floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Berberis integerrima
 
Derindere / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Berberis integerrimaBerberis integerrima
Gözlem bildir
Sarıçalı
Berberidaceae / Berberis / Berberis integerrima
mapmapmapmap
Sarıçalı (Berberis integerrima) Karamukgiller (Berberidaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Murat-Van alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Berberis integerrima Bunge şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Bunge kısaltması bilim insanı Alexander Andrejewitsch (Aleksandr Andreevic, Aleksandrovic) von Bunge (1803-1890) için kullanılmıştır.

Morfoloji


3 m’ye kadar boylanan dikenli bir çalıdır. Tomurcukları çok pulludur. Genç sürgünleri açık portakal sarısı-kahverenginde olup parlaktır; derin oluklu değil, bazen çizgilidir ve üzerinde siyah lentiseller bariz görülmez. Kısa sürgünler üzerindeki yapraklar deri gibi sert olup genişçe elips veya ters yumurta şeklindedir; kenarı tam veya kaba testere dişlidir, yaprak boyları genellikle genişliğinin üç katından daha kısadır. 3’lü çatal dikenler yapraklarından kısadır. 6 cm’ye ulaşan salkım (rasemoz) çiçek kurulu 6-18 çiçek taşır. Meyve kırmızıdır. Odun limon sarısı rengindedir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Berberis integerrimaDerindere / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Berberis türleri: B.crataegina, B.cretica, B.integerrima, B.vulgaris
Gözlem bildirilen diğer Berberis türleri: B.aquifolium, B.repens, B.veitchii




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press
  3. Ömer Faruk AYNA,Şahane Funda ARSLANOĞLU. (2019). Anadolu Coğrafyasında Yayılış Gösteren Berberis Türleri ve Geleneksel Kullanımı (Vol. 2, pp. 36–42). Vol. 2, pp. 36–42. International Journal of Life Sciences and Biotechnology.
  4. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  5. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  6. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  7. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)