floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Turanecio eriospermus
 
Şampaşakaraderbendi / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Turanecio eriospermusTuranecio eriospermusTuranecio eriospermusTuranecio eriospermusTuranecio eriospermusTuranecio eriospermusphotos
Gözlem bildir
Bozturanotu
Asteraceae / Turanecio / Turanecio eriospermus
mapmapmapmap
Bozturanotu (Turanecio eriospermus) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Yukarı Fırat, Yukarı Murat-Van, Hakkari alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1600-3300 m yükseklikler arasında; kayalık yamaç, çağıllık, alpin çayırlıkda gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Turanecio eriospermus (DC.) Hamzaoğlu şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir Hamzaoğlu kısaltması bilim insanı Ergin Hamzaoğlu (2000) için kullanılmıştır.

Morfoloji


30-60 cm boylanabilen, keçe tüylü, çok yıllık bir türdür. Dip yapraklar saplı, yumurtamsı-dikdörtgenimsi, keskin uçlu, loblu veya sığ tüysü bölmeli, gövde kısmındakiler benzer fakat sapı kavrar formdadır; tüm yaprakların üst tarafı seyrek altı yoğun keçe tüylüdür. Kapitulum ışınsaldır, 6-18´i birarada yalancı şemsiye kurullardadır, 2.5-4 cm genişliktedir. Filariler 7-9 mm, mızraksı, keçe tüylü veya salgılı-havlıdır. Kalicülarlar brakteler 2-6 mm ve şeritsidir. Dilsi çiçekçikler 10-16 ( -18 ) mm boyda ve sarı renktedir. Tüpsü çiçekçikler 4 lobludur. Sert kabuklu meyveler 5-6 mm´dir ve çıkıntılar arası tüylüdür. Papus 8-9 mm ve kirli beyazdır.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Turanecio eriospermusTurnadere / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Turanecio eriospermusŞampaşakaraderbendi / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Turanecio eriospermusPülümür / Tunceli
1980 ©Şinasi Yıldırımlı
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Turanecio türleri: T.bulghardaghensis, T.cariensis, T.davisii, T.eriospermus, T.hypochionaeus, T.jurineifolius, T.lazicus, T.lorentii, T.pandurifolius, T.taraxacifolius




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)