floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Physocardamum davisii
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Narinpatarık
Brassicaceae / Physocardamum / Physocardamum davisii
mapmap
Narinpatarık (Physocardamum davisii) Turpgiller (Brassicaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de sadece Erzurum-Kars alt bölgesinde yayılış göstermektedir. Türkiye´ye endemik bir türdür. 1650-2100 m yükseklikler arasında; çayırlık alanlarda gözlemlenebilir.

Physocardamum davisii Türkçede Narinpatarık olarak adlandırılır. Bilimsel olarak Physocardamum davisii Hedge şeklinde tanımlanır.

Hedge etimolojisi

Bilimsel adlandırmada kullanılan Hedge kısaltması, türün Ian Charleson Hedge (born 1928) tarafından yayınlandığına işaret eder; Hedge bir İskoç botanikçidir, İran, Irak ve güneybatı Asya florasına önemli katkılarda bulunmuştur, 300΄den fazla yeni bitki türü belirlemiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Hedge kısaltması bilim insanı Charleson Hedge (1928-) için kullanılmıştır; Hedge bir İskoç botanikçidir, İran, Irak ve güneybatı Asya florasına önemli katkılarda bulunmuştur, 300´den fazla yeni bitki türü belirlemiştir.

Morfoloji


4-8 cm boylanabilen, çok yıllık bir türdür; otsu olmasına karşın, alt kısmı odunsudur. Dip yapraklar rozet oluşturur, çok dar şeritsi formda ve 0.5 mm´den daha az genişliktedir, iki parçalı tüy örtüsü ile kaplıdır. Gövde yaprakları sadece birkaç tanedir. Kısa karpelli meyve yumurtamsı-küremsidir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Physocardamum davisiiPülümür, Sarıgül köyü, Buyer şelalesi civarı, 1500-2050 m / Tunceli
Haziran 2022 ©Mehmet Yavuz PAKSOY
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Physocardamum türleri: P.davisii




Kaynaklar
  1. Bakis, Y., Babac, M. T., & Uslu, E. (2011) “Updates and improvements of Turkish Plants Data Service (TÜBİVES)”
  2. Türkiyebitkileri.com. (2023). Türkiyebitkileri.com - https://turkiyebitkileri.com/tr/
  3. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  4. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  5. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  6. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)