floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Hedysarum pestalozzae
 
Çobanyıldızı / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Serdar Ölez
Hedysarum pestalozzaeHedysarum pestalozzaeHedysarum pestalozzaeHedysarum pestalozzae
Gözlem bildir
Horozbaşı
Fabaceae / Hedysarum / Hedysarum pestalozzae
mapmapmapmapmapmap
Horozbaşı (Hedysarum pestalozzae) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Orta Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Antalya alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. 900-1500 m yükseklikler arasında; bozkır örtüsüne sahip taşlık (sıklıkla kalkerli) yamaçlar ve nadas tarlalarında gözlenebilir.

Bilimsel olarak Hedysarum pestalozzae Boiss. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


12-30 cm boylanabilen, yayılı veya dar açılı yükselir şekilde gelişen, üst kısımları dallanmış bir türdür. Yapraklar 4-9 çift yapraklı teleksi birleşik formda; yaprakçıklar şeritsi-eliptik veya dikdörtgenimsi-eliptik formda ve 7-14 x2-5-4 mm boyutlardadır, üst yüzeyler basık cılız tüylü veya tüysüz, alt yüzeyler ± yoğun kır tüylüdür; stipül ince, kuru zarlı ve ~ 2 mm boydadır. Çiçek kümesi sapı yapraklardan uzuncadır. Salkım ± seyrek ve 6-20-çiçeklidir, meyveye doğru biraz daha uzar. Çanak 4-6 mm boydadır ve üçgen dişler tüple yaklaşık aynı boydadır. Taç eflatun, bazen sarı izlidir; bayrakçık cılız tüylü veya tüysüzdür ve 13-16 mm boydadır; kanatlar 12-16 mm boydadır; kayıkçık 12-15 mm boydadır. Ovaryum tüysüz veya cılız tüylüdür. Boğumlu meyve 2-3 dikdörtgenimsi-eliptik dilimli, ± yoğun kaba tüylüdür, setae olabilir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Hedysarum pestalozzaeÇobanyıldızı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Hedysarum pestalozzaeReşadiye / Gürün / Sivas
Nisan 2017 ©Şükrü Karakuş vd.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Hedysarum türleri: H.antitauricum, H.aucheri, H.candidissimum, H.cappadocicum, H.elegans, H.erythroleucum, H.formosum, H.hedysaroides, H.huetii, H.kotschyi, H.laxum, H.nitidum, H.pannosum, H.pestalozzae, H.pogonocarpum, H.pycnostachyum, H.rotundifolium, H.sericeum, H.spinosissimum, H.vanense, H.varium




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)