floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Carpobrotus edulis
 
Mavişehir / Karşıyaka / İzmir - Nisan 2021 © Serdar Ölez
Carpobrotus edulisCarpobrotus edulisCarpobrotus edulisCarpobrotus edulisCarpobrotus edulisCarpobrotus edulisphotos
Gözlem bildir
Kazayağı
Aizoaceae / Carpobrotus / Carpobrotus edulis
map
Kazayağı (Carpobrotus edulis) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkçe literatürde genellikle Kazayağı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde makas çiçeği olarak bilinir. Bilimsel olarak Carpobrotus edulis (L.) N.E.Br. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur. N.E.Br. kısaltması bilim insanı Nicholas Edward Brown (1849-1934) için kullanılmıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Carpobrotus edulisBahçelievler / Bodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Carpobrotus edulisİskele / Karaburun / İzmir
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Carpobrotus edulisOkullar / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Şule Ölez
Carpobrotus edulisMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Carpobrotus edulisEski Datça / Datça / Muğla
Temmuz 2014 ©Serdar Ölez
Carpobrotus edulisKaş / Antalya
Şubat 2014 ©Seda Soylu
Carpobrotus edulisFoça  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Benzer taxonlar
Türkiye'de gözlemlenebilecek bazı diğer Carpobrotus türleri: C.acinaciformis




Kaynaklar
  1. Carpobrotus acinaciformis, makas çiçeği, AZbitki internet sitesi, Erişim tarihi 24 Nisan 2020 (https://azbitki.com/carpobrotus-acinaciformis-makas-cicegi)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)