floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Gypsophila hispida
 
Ağaşenlik / Pülümür / Tunceli - Haziran 2022 © Mustafa Gökmen
Gypsophila hispidaGypsophila hispidaGypsophila hispidaGypsophila hispida
Gözlem bildir
Kıllıçöven
Caryophyllaceae / Gypsophila / Gypsophila hispida
mapmapmapmap
Kıllıçöven (Gypsophila hispida) Karanfilgiller (Caryophyllaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1100-2150 m yükseklikler arasında; kireçtaşı kayalıklar ve yamaçlarda gözlenebilir.

Bilimsel olarak Gypsophila hispida Boiss. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır.

Morfoloji


30-40 cm boylanabilen, çok yıllık bir bitkidir. Gövdeler birkaç adettir ve üst kısımlardan dallanmıştır; yüzeyler sarımsı yeşil, altta tüysüz, üstte uzun salgılı tüylüdür. Alt yapraklar 20-50 × 2-7 mm boyutlada ve dar mızraksı formdadır, tabana doğru daralmıştır, tüysüzdür; üst yapraklar 15-90 × 2-17 mm boyutlarda, dar mızraksı formda, keskin uçlu veya ucu sivri çıkıntılıdır; sadece çiçek durumu yakınlarındaki 1-3 yaprak salgılı tüylüdür. Çiçek durumu seyrek, birleşik ikili talkım formunda, salgılı-kıllı, geniş ve çok-çiçeklidir. Brakteler 1-3 mm uzunlukta, mızraksı ve sivri uçludur, yüzey kenarlar ince ve kuru zarlıdır. Çiçek sapı 5-20 sıklıkla 10 mm uzunluktadır. Çanak, 5çıkıntılı, çan şeklinde-borumsu, 4-6 mm uzunlukta, yoğun salgılı-kıllıdır. Taç yapraklar 8-12 mm uzunlukta, kamamsı, çentikli veya dalgalı, soluk sarıdır. Ercik 10 adettir ve çanaktan kısadır. Ovaryum küremsi, iki uzun boyuncukludur. Kapsül meyve yumurtamsı, 3.5-4.5 mm uzunlukta, 4 kapaklı ve herbiri 4-5 tohumludur. Tohumlar böbrek şeklinde, siyah ve parlak yüzeylidir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Gypsophila hispidaAğaşenlik / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Gypsophila hispidaPülümür / Tunceli
Mayıs 2020 ©Metin Armağan
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Gypsophila türleri: G.adenophylla, G.antari, G.arrostii, G.aucheri, G.baytopiorum, G.bicolor, G.bitlisensis, G.brachypetala, G.briquetiana, G.confertifolia, G.curvifolia, G.davisii, G.elegans, G.erikii, G.eriocalyx, G.festucifolia, G.germanicopolitana, G.glandulosa, G.glomerata, G.graminifolia, G.guvengorkii, G.hakkiarica, G.heteropoda, G.hispida, G.laricina, G.lepidioides, G.leucochleana, G.libanotica, G.linearifolia, G.munzurensis, G.muralis, G.nabelekii, G.nodiflora, G.oblanceolata, G.olympica, G.osmangaziensis, G.pallida, G.paniculata, G.parva, G.perfoliata, G.peshmenii, G.pilosa, G.pilulifera, G.pinifolia, G.polyclada, G.pulvinaris, G.ruscifolia, G.serpylloides, G.silenoides, G.simonii, G.simulatrix, G.syriaca, G.tenuifolia, G.torulensis, G.transcaucasica, G.tuberculosa, G.tubulosa, G.turcica, G.venusta, G.viscosa, G.yusufeliensis




Kaynaklar
  1. Nejad Falatoury, Atiye & Assadi, Mostafa. (2018). Gypsophila hispida, A New record for flora of Iran. Nova Biologica Reperta. 5. 327-333. 10.29252/nbr.5.3.329.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)