Alev Çiçeği (Phloxpaniculata) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Nemli duvar diplerinde, bahçe kenarlarında; nemli topraklarda ve güneşli/yarı gölgeli alanlarda yetiştirilir.
Türkçe literatürde genellikle Alev Çiçeği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde floks çiçeği olarak bilinir. Bilimsel olarak Phloxpaniculata L. şeklinde tanımlanır.
Phlox etimolojisi
Phlox {Yunanca}: alev.
paniculata etimolojisi
Paniculata Latincede `püskül` anlamına gelen pānicula kelimesinden türetilmiştir; genellikle bitkideki birleşik salkım çiçek durumunu işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
60-180 cm boylanabilen çok yıllık, gösterişli bir süs bitkisidir. Yapraklar are karşılıklı dizili, mızraksı, sapa doğru hafifçe genişleyen, sivri uçlu, belirgin damarlıdır ve çiçek kümesi seviyesinin altında yaklaşık 15-40 çift olarak bulunur. Çiçeklenme Temmuz-Eylül ayları arasında; çiçek durumu birleşik salkım, terminal; çanak 5 loblu, küçük boyutlu, sapa doğru birleşik; taç yaklaşık 2.5 cm çapta, 5 loblu, uzun boyunlu trompet şeklinde; ercikler 5 adet; tepecik 3 parçalıdır. Meyveler gösterişsiz, belirgin olmayan tohum kapsülleri şeklindedir.
Benzer taxonlarGözlem bildirilen diğer Phlox türleri:P.subulata
Kaynaklar
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)