Meksika Petunyası (Ruelliabrittoniana) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.
Türkçe literatürde genellikle Meksika Petunyası olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde yabani petunya olarak bilinir. Bilimsel olarak Ruelliabrittoniana Leonard şeklinde tanımlanır.
Ruellia etimolojisi
Ruellia cins adı Jean Ruelle (1474 - 1537)`e ithafen adlandırılmıştır; Ruelle Fransız bir fizikçi ve botanikçidir, “De Natura stirpium libri tres” adlı eserinde dönemin tüm botanik bilgisini raporlamıştır.
brittoniana etimolojisi
Brittoniana tür adı 19. Yüzyıl Amerikan botanikçisi ve New York Botanik Bahçeleri'nin kurucusu Nathaniel Lloyd Britton'e ithafen adlandırılmıştır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Leonard kısaltması bilim insanı Emery Clarence Leonard (1892-1968) için kullanılmıştır.
Morfoloji
Anavatanı Güney Amerika olan, 1m boylanabilen, yarı odunsu, çok yıllık bir bitkidir. Gövdeler gençlikte yeşil, dört köşeli, tüysüz veya seyrek tüylü, sıklıkla düğüm noktaları tüylü; yaşlılıkta sıklıkla hafifçe odunsudur. Yapraklar şeritsi, 6-20 cm x 4-20 mm, karşılıklı dizili, tam kenarlı, keskin veya sivri uçlu, çoğunlukla tüysüz, genellikle koyu yeşil veya hafifçe eflatunumsu izli; sap 1-2 cm uzunluktadır. Çiçeklenme Mayıs-Ekim ayları arasında; çiçek durumu talkım (cymes), birkaç çiçekli, yaprak koltuğunda; çiçekler mavi veya eflatunumsu; çanak yapraklar 5 adet, dar, 5-10 mm uzunlukta; taç borumsu, 5 loblu, loblar 2.5-4 cm uzun, uçları yuvarlatılmış veya küt; ercik 4 adettir. Meyve kapsül, 2-2.5 cm, uca doğru kalınlaşan, başlangıçta yeşil veya eflatunumsu sonraları kahverengi renktedir ve tam geliştiğinde kendiliğinden patlayarak tohumlarını yayar. Tohum ve kök sürgünleri ile çoğalmaktadır, yayılıcıdır.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)