floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ruscus hypoglossum
 
Akçakoca / Düzce - Ekim 2019 © Serdar Ölez
Ruscus hypoglossumRuscus hypoglossumRuscus hypoglossumRuscus hypoglossumRuscus hypoglossumRuscus hypoglossumphotos
Gözlem bildir
Atdili
Asparagaceae / Ruscus / Ruscus hypoglossum
mapmapmapmapmapmap
Atdili (Ruscus hypoglossum) Kuşkonmazgiller (Asparagaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı ve Orta Karadeniz alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 20-1000 m arası yüksekliklerde; ormanlık ve dağlık bölgelerde, çalılıklarda, taşlık alanlarda, su yataklarında yayılış gösterirler.

Türkçe literatürde genellikle Atdili olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde tavşan memesi, yalova mercanı, zirmek, fare dikeni veya tavşan kirazı olarak bilinir. Bilimsel olarak Ruscus hypoglossum L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


20-80 cm boylarında, kışın yapraklarını dökmeyen, çok yıllık odunsu bir türdür. Gövde yarı dik ve çok dallanmıştır; dallar yaprak şeklinde başkalaşıma uğramışlardır, şeklen bir yaprağa benzerler. Yapraksı dallar 6-10 x 2-2.5 cm boyutlarında, eliptik formda, sivri uçlu, köselemsi, koyu yeşil renkli ve sert, sapa yakın dip kısmı kıvrıktır. Esas yapraklar bunların üzerinde, eksene yakın, küçük ve pul şeklinde ve mızraksı formda, 11-30 x 5-10 mm boyutlarda, 7-15 damarlı, kenarları tabanda bitişik yapraksı dala uzunluklarının 1/6`sından daha az kısa sapla bağlıdır. Çiçeklenme Mart-Mayıs ayları arasında; çiçekler yaprak koltuğunda 1-2 adet, yeşilimsi veya açık pembemsi renkte; dişi ve erkek çiçekler ayrı bireylerde; erkek çiçekler 3-3.5 x 1 mm; dişi çiçekler 2.5 x ~ 1.25 mm boyutlarda. Meyve küre şeklinde, parlak koyu kırmızı, 1-2.5 cm çapındadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Ruscus hypoglossumTatlıca / Erfelek / Sinop
Kasım 2023 ©Serdar Ölez
Ruscus hypoglossumAbalı / Sinop
Ekim 2023 ©Serdar Ölez
Ruscus hypoglossumAkçakoca / Düzce
Ekim 2019 ©Serdar Ölez
Ruscus hypoglossumUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Ruscus hypoglossumKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Ruscus hypoglossumKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Ruscus türleri: R.aculeatus, R.colchicus, R.hypoglossum, R.hypophyllum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)