floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Helichrysum arenarium subsp. aucheri
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Yaylaçiçeği
Asteraceae / Helichrysum / Helichrysum arenarium subsp. aucheri
mapmapmapmapmap
Yaylaçiçeği (Helichrysum arenarium subsp. aucheri) Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden endemik bir türdür. Türkiye'de Batı Karadeniz, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya alt bölgelerinde yayılış göstermektedir. 250-3200 m yükseklikler arasında; kuru kalkerli veya kumluk topraklarda; bozkırlarda, toprak yığınlarında gözlenebilir.

Bilimsel olarak Helichrysum arenarium subsp. aucheri (Boiss.) P.H.Davis & Kupicha şeklinde tanımlanır.

Helichrysum etimolojisi

Helichrysos cins adı Eski Yunancada  `sarmal´ anlamına gelen helik- öneki ile `altın´ anlamına gelen chrysos kelimesinin birleşiminden türetilmiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir.

subsp. etimolojisi

Subsp. İngilizcede `alttür` anlamına gelen subspecies kelimesinin kısaltmasıdır.

aucheri etimolojisi

Aucheri adı Pierre Martin Rémi Aucher-Eloy (1793-1838)´a ithafen adlandırılmıştır. Aucher bir Fransız eczacı ve botanikçidir. Boiss. kısaltması bilim insanı Pierre Edmond Boissier (1810-1885) için kullanılmıştır; Boissier İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçidir; Türkiye´den ve birçok başka ülkeden ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır; çok sayıda bitki cinsini ilk defa Boissier tanımlamıştır. P.H.Davis kısaltması bilim insanı Peter Hadland Davis (1918 - 1992) için kullanılmıştır; Davis 1963´te Contributions to the flora of Turkey adlı tezi D.Sc. unvanı almıştır Kupicha kısaltması bilim insanı Frances Kristina Kupicha (1947-2013) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Gri basık kaba tüylü, yüzeyleri salgısız bir türdür. Çiçekli dalları, kısa gürbüz dallanmış kök gövdelerden 9-46 cm´e kadar yükselebilir. Üreyimsiz sürgünlerin yaprak tabanları belirgin şekilde şişiktir. Dip yapraklar sıklıkla sıkışık, şeritsi-ters mızraksı veya ispatula biçimli ve 10-50 x 2-8 mm boyutlardadır; gövde kısmındaki yapraklar yukarı gittikçe şeritsi şekil alır. Kapitulum çok sayıda ve küremsidir. Filariler ± yassı ve sarı renklidir. Tüm çiçekler erdişidir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Helichrysum arenarium subsp. aucheriEğrisöğüt / Pınarbaşı / Kayseri
2002 ©Ayşe Mine Özkan v.d.
Helichrysum arenarium subsp. aucheriDarende / Malatya
Nisan 2017 ©Şükrü Karakuş vd.
Helichrysum arenarium subsp. aucheriCankurtaran / Pülümür / Tunceli
2024 ©Kırsal Çevre
Helichrysum arenarium subsp. aucheriKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Helichrysum arenarium subsp. aucheriAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Helichrysum arenarium subsp. aucheriKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer H. arenarium taksonları: Helichrysum arenarium subsp. aucheri, Helichrysum arenarium subsp. erzincanicum, Helichrysum arenarium subsp. rubicundum
Türkiye´de doğal yayılan diğer Helichrysum türleri: H.arenarium, H.armenium, H.artvinense, H.chasmolycicum, H.chionophilum, H.compactum, H.goulandriorum, H.graveolens, H.heywoodianum, H.italicum, H.kitianum, H.luteoalbum, H.noeanum, H.orientale, H.pallasii, H.pamphylicum, H.peshmenianum, H.plicatum, H.sanguineum, H.sivasicum, H.stoechas, H.unicapitatum, H.yuksekovaense, H.yurterianum




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)