Dağ Çileği (Fragariavesca) Gülgiller (Rosaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Batı Anadolu, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Yukarı Murat-Van, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 200-2450 m yüksekliklerde; özellikle orman içi nemli alanlarda yayılış gösterir.
Türkçe literatürde genellikle Dağ Çileği olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde hanifta veya yaban çileği olarak bilinir. Bilimsel olarak Fragariavesca L. şeklinde tanımlanır.
Fragaria etimolojisi
Fragaria Latincede `çilek` anlamına gelen fraga kelimesinden türetilmiştir.
vesca etimolojisi
Vesca Latincede `küçük, zayıf , çelimsiz` anlamına gelen vescus kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
30-40 cm kadar boylanabilen, sürünücü gövdeli, çok yıllık otsu bir bitkidir. Taban yaprakları rozetsi, üç yaprakçıklı; yaprakçıklar 1-6 cm, yumurtamsı , ters yumurtamsı veya eşkenar dörtgen biçimli, testere dişli, altta kır tüylü, üstte seyrek tüylüdür. Çiçeklenme Nisan-Haziran ayları arasında; çiçek sapı yapraksız, 10-30 cm, genellikle yapraklardan uzunca; çiçek kurulu 2-7 çiçekli; çiçekler 12-18 mm çapta, genellikle erdişi ; çanak yapraklar 3-4 mm, mızraksı ve ince uçlu, taç yapraklar beyaz, 4-5 mm, ters yumurtamsı veya yuvarlağımsı; çiçek tablası kırmızı, tüysüz (çıplak), meyve zamanı en çok ~ 1 cm`dir. Meyve sert kabuklu, çiçek tablası üzerinde düzenli yayılı ve çıkıntılıdır.
Benzer taxonlarTürkiye´de doğal yayılan diğer Fragaria türleri:F.vesca, F.viridis
Kaynaklar
Davis, 1972, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:4 Page 69
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)