floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Urtica dioica
 
Cennet Cehennem Vadisi / Hakkari - Temmuz 2024 © Serdar Ölez
Urtica dioicaUrtica dioicaUrtica dioicaUrtica dioicaUrtica dioicaUrtica dioicaphotos
Gözlem bildir
Isırgan
Urticaceae / Urtica / Urtica dioica
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Isırgan (Urtica dioica) Isırgangiller (Urticaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 500-2700 m yükseklikler arasında; ormanlar, akarsu kenarları, gölgeli su yatakları ve kayalıklarda gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Urtica dioica L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30-150 cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir bitkidir; kök sistemi aşırı yayılır, küme ve topaklar oluşturur. Yapraklar genişçe yumurtamsı, 4-11 x 3-10 cm, belirgin şekilde kaba dişli ve sivri uçludur. İki evcikli, nadiren bir evciklidir. Erkek ve dişi çiçek kurulu birbirine benzer; ~ 8 cm´ye kadar boyludur ve dallanmıştır. Dişi çiçekler belirgin eflatunumsu püsküllü tepeciklidir, içte kalan periant segmentleri olgunlaştıkça ~ 1.5 mm´ye kadar büyür, yumurtamsı formdadır ve tam kenarlı yüzey cılız tüylüdür.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Urtica dioicaYağmurca / Devrek / Zonguldak
Ekim 2024 ©Serdar Ölez
Urtica dioicaCennet Cehennem Vadisi / Hakkari
Temmuz 2024 ©Serdar Ölez
Urtica dioicaArdıçlı / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Mustafa Gökmen
Urtica dioicaÇakırkaya / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Ahmet Demirtaş
Urtica dioicaSazlıgöl / Yığılca / Bolu
Ekim 2023 ©Necmi Aksoy vd.
Urtica dioicaGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Urtica dioicaKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer U. dioica taksonları: Urtica dioica subsp. dioica, Urtica dioica subsp. kurdistanica, Urtica dioica subsp. pubescens
Türkiye´de doğal yayılan diğer Urtica türleri: U.dioica, U.fragilis, U.membranacea, U.pilulifera, U.urens




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)