floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Lonicera nummulariifolia
 
Altınhüseyin / Pülümür / Tunceli - Eylül 2019 © Ahmet Demirtaş
Lonicera nummulariifoliaLonicera nummulariifoliaLonicera nummulariifoliaLonicera nummulariifoliaLonicera nummulariifoliaLonicera nummulariifoliaphotos
Gözlem bildir
Tavşançili
Caprifoliaceae / Lonicera / Lonicera nummulariifolia
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Tavşançili (Lonicera nummulariifolia) Hanımeligiller (Caprifoliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Fırat, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 1000-2600 m yükseklikler arasında; sedir ve meşelikler içinde korunaklı taşlık yamaçlar ve benzeri yerlerde gözlemlenebilir.

Lonicera nummulariifolia Türkçede Tavşançili olarak adlandırılır. Bilimsel olarak Lonicera nummulariifolia Jaub. & Spach şeklinde tanımlanır.

Lonicera etimolojisi

Lonicera cins adı Adam Lonitzer (1528–1586)`e ithafen adlandırılmıştır. Lonitzer bir Alman botanikçidir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Jaub. kısaltması bilim insanı Hippolyte François Jaubert (1798-1874) için kullanılmıştır; Jaubert Fransız politikacı ve botanikçidir.

Spach etimolojisi

Spach kısaltması türün Fransız botanikçi Edouard Spach (1801-1879) tarafından yayınlandığını belirtir. Spach kısaltması bilim insanı Édouard Spach (1801-1879) için kullanılmıştır.

Morfoloji


9 m kadar boylanabilen bir çalı türüdür. Genç dalların içi boştur ve yüzeyi kısa havlı veya salgılı-ülgerlidir. Yapraklar yumurtamsı-mızraksı veya yuvarlağımsı, 1.5-5 x 0.8-3.5 cm, küt uçlu, seyrek havlı veya ülgerlidir, salgılı tüyler de bulunabilir. Çiçek durumu 2 çiçeklidir ve yaprak koltuğunda gelişir; çiçek kümesi sapı 1-3 mm´dir ve saptan daha kısadır; brakteler ~ 1 mm boyda ve şeritsi-mızraksı formdadır; brakteol ~ 1 mm boydadır ve serbesttir. Taç soluk krem rengi veya derin sarı renkte, 15-20 mm ve havlıdır; tüp çiçek yaprağının üst geniş kısmının yarısı kadar uzunlukta ve hafifçe dışbükeydir. Çekirdeksiz/sulu/küçük meyve sarımsı-beyazımsıdır.

Türkiye´de iki taksonu gözlenmiştir:

1. Yapraklar salgısız; dallar ve sap az sayıda kısa salgılı tüylü; meyve tüysüz veya seyrek tüylü ...subsp. nummulariifolia

1. Yapraklar salgılı-tüylü; dallar ve sap çok sayıda ve uzun salgılı tüylü; meyve ± yoğun salgılı tüylü ...subsp. glandulifera



listMaplistPiclist

Gözlemler


Lonicera nummulariifoliaAltınhüseyin / Pülümür / Tunceli
Eylül 2019 ©Ahmet Demirtaş

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan L. nummulariifolia taksonları: Lonicera nummulariifolia subsp. glandulifera, Lonicera nummulariifolia subsp. nummulariifolia
Türkiye´de doğal yayılan Lonicera türleri: L.caprifolium, L.caucasica, L.etrusca, L.hellenica, L.iberica, L.implexa, L.nummulariifolia, L.orientalis, L.periclymenum, L.tatarica, L.xylosteum
Gözlem bildirilen diğer Lonicera türleri: L.fragrantissima, L.nitida




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)