floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Tulipa agenensis
 
Tahtaköprü / Antakya / Hatay - Mart 2023 © Mustafa Gökmen
Tulipa agenensisTulipa agenensisTulipa agenensisTulipa agenensisTulipa agenensisTulipa agenensisphotos
Gözlem bildir
Kabalâle
Liliaceae / Tulipa / Tulipa agenensis
mapmapmapmapmap
Kabalâle (Tulipa agenensis) Zambakgiller (Liliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Ergene, Orta Karadeniz, Asıl Ege, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Tulipa agenensis DC. şeklinde tanımlanır.

Tulipa etimolojisi

Tulipa cins adı Fransızcada ΄lale΄ anlamında kullanılan tulip kelimesinden, o daha önce kullanıldığı şekliyle tulipan kelimesinden, o Osmanlı Türkçesinden دلبند‎ ΄tülbent΄ kelimesinden, o Klasik Farsçada دلبند‎ ΄dulband “türban”΄ kelimesinden türetilmiştir; lale Türkiye΄den Avrupa΄ya tanıtılmıştır, bilinen ilk örneği 1559 yılında Johann Heinrich Herwart΄ın Augsburg΄daki bahçesinde açan çiçektir; 1587΄den sonra Clusius tarafından Hollanda΄da popüler olmuştur;1630΄larda Hollanda΄da lale çılgınlığı ortalığı kasıp kavurmuştur. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir


listMaplistPiclist

Gözlemler


Tulipa agenensisBalıklıova / Karaburun / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Tulipa agenensisKır / Menemen / İzmir
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Tulipa agenensisTahtaköprü / Antakya / Hatay
Mart 2023 ©Mustafa Gökmen
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Tulipa türleri: T.agenensis, T.aleppensis, T.armena, T.biflora, T.cinnabarina, T.clusiana, T.humilis, T.julia, T.koyuncui, T.orphanidea, T.pulchella, T.raddii, T.saxatilis, T.sintenisii, T.sprengeri, T.sylvestris, T.systola, T.undulatifolia




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)