floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Beta lomatogona
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Dağpancarı
Amaranthaceae / Beta / Beta lomatogona
mapmapmapmapmapmapmapmap
Dağpancarı (Beta lomatogona) Ispanakgiller (Amaranthaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Antalya, Orta Fırat alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 800-1300 m yükseklikler arasında; tarım ve nadasalanları, bozkırlar ve yol kenarlarında gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Beta lomatogona Fisch. & C.A.Mey. şeklinde tanımlanır. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Fisch. kısaltması bilim insanı Friedrich Ernst Ludwig von (Fedor Bogdanovic) Fischer (1782-1854) için kullanılmıştır. C.A.Mey. kısaltması bilim insanı Carl Anton von Meyer (1795-1855) için kullanılmıştır; Meyer bir Alman (daha sonra Rus vatandaşı olmuştur) botanikçi ve kaşiftir.

Morfoloji


Narin, tüysüz veya hafifçe tüylü, çok yıllık otsu bir türdür; 1 m´ye kadar veya daha fazla boylanabilir. Çiçek durumu geniş, uzun-dallanmış, seyrek, terminal birleşik salkım çiçek kurulu formundadır. Çiçekler tekil ve 2-3 mm´dir; şeritsi-mızraksı brakteler bulunur. Periant segmentleri yeşildir, üst kısımlarda kenarlar geniş, zarsı ve saçaklıdır, belirgin omurgalıdır, meyve zamanı bir tüp şeklinde uzar; periantın alttaki birleşik kısmı 5 köşelidir.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Beta lomatogonaDerindere / Pülümür / Tunceli
2024 ©Kırsal Çevre
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Beta türleri: B.adanensis, B.corolliflora, B.lomatogona, B.macrocarpa, B.macrorhiza, B.maritima, B.trigyna, B.trojana, B.vulgaris




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)