floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Myrtus communis
 
Akçakoca / Düzce - Ekim 2019 © Serdar Ölez
Myrtus communisMyrtus communisMyrtus communisMyrtus communisMyrtus communisMyrtus communisphotos
Gözlem bildir
Mersin
Myrtaceae / Myrtus / Myrtus communis
mapmapmapmapmapmapmapmapmap
Mersin (Myrtus communis) Mersingiller (Myrtaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 550 m yükseklikler arasında; taşlık yamaçlar, kızıçam orman, makilikler ve kumullarda gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Myrtus communis L. şeklinde tanımlanır.

communis etimolojisi

Communis kelimesi Eski Latincede ‘ortaklaşa kullanılan, topluma ait, umumi’ anlamlarına gelen commoinis kelimesinden türetilmiştir. Commoinis Latinceye Öncel-Hint-Avrupa dillerinde aynı anlam ile kullanılan kom-moy-ni kelimesi değişerek taşınmıştır. Türün yaygın olarak görülmesine işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


1-5 m arasında boylanabilen, herdem yeşil, çalı formlu, odunsu bir türdür. Yapraklar yumurtamsı - mızraksı, 2-5 cm uzunlukta, köselemsi dokuda, tüysüz, noktalı salgılı tüylü, tam kenarlıdır ve ezildiğinde aromatik bir koku verir; yaprak sapı ~ 2 mm uzunluktadır. Çiçeklenme Haziran-Eylül ayları arasında; çiçekler 3 cm çapa kadar, beyaz; çiçek sapı 1.5-2.5 cm uzunlukta; taç yapraklar daire şeklinde, 7-15 mm uzunluktadır. Meyve üzümsü, küremsi veya genişçe elipsoid, 7-10 mm uzunlukta, olgunlaştıktan sonra genellikle mavimsi - siyah renktedir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Myrtus communisAliköy / Ayancık / Sinop
Kasım 2023 ©Serdar Ölez
Myrtus communisBahçeli / Ayancık / Sinop
Kasım 2023 ©Serdar Ölez
Myrtus communisKemer / Antalya
Eylül 2023 ©Serdar Ölez
Myrtus communisBodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Myrtus communisManavgat / Antalya
Nisan 2023 ©Serdar Ölez
Myrtus communisKalamaki / Kuşadası / Aydın
Mart 2023 ©Serdar Ölez
Myrtus communisKemer / Antalya
Ağustos 2022 ©Serdar Ölez
Myrtus communisKızlan / Datça / Muğla
Kasım 2020 ©Kuzey Işık
Myrtus communisAkçakoca / Düzce
Ekim 2019 ©Serdar Ölez
Myrtus communisKuşadası  / Aydın
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Myrtus communisKurucaşile / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Myrtus communisKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan M. communis taksonları: Myrtus communis subsp. communis
Türkiye´de doğal yayılan Myrtus türleri: M.communis




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)