Mersin (Myrtuscommunis) Mersingiller (Myrtaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 550 m yükseklikler arasında; taşlık yamaçlar, kızıçam orman, makilikler ve kumullarda gelişim gösterirler.
Bilimsel olarak Myrtuscommunis L. şeklinde tanımlanır.
communis etimolojisi
Communis kelimesi Eski Latincede ‘ortaklaşa kullanılan, topluma ait, umumi’ anlamlarına gelen commoinis kelimesinden türetilmiştir. Commoinis Latinceye Öncel-Hint-Avrupa dillerinde aynı anlam ile kullanılan kom-moy-ni kelimesi değişerek taşınmıştır. Türün yaygın olarak görülmesine işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
1-5 m arasında boylanabilen, herdem yeşil, çalı formlu, odunsu bir türdür. Yapraklar yumurtamsı - mızraksı, 2-5 cm uzunlukta, köselemsi dokuda, tüysüz, noktalı salgılı tüylü, tam kenarlıdır ve ezildiğinde aromatik bir koku verir; yaprak sapı ~ 2 mm uzunluktadır. Çiçeklenme Haziran-Eylül ayları arasında; çiçekler 3 cm çapa kadar, beyaz; çiçek sapı 1.5-2.5 cm uzunlukta; taç yapraklar daire şeklinde, 7-15 mm uzunluktadır. Meyve üzümsü, küremsi veya genişçe elipsoid, 7-10 mm uzunlukta, olgunlaştıktan sonra genellikle mavimsi - siyah renktedir.
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)