Türkçe literatürde genellikle Ekşiyoncalar olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde oksalis, uyku çiçeği veya yonca olarak bilinir.
Oxalis etimolojisi
Oxalis Latincede `ekşi` anlamına gelen oxus kelimesinden türetilmiştir; cins adı 17.yy başlarında, yapraklarındaki keskin tada atfen verilmiştir.
spp. etimolojisi
ssp. İngilizcede 'türler, türleri' anlamına gelen species kelimesinin kısaltmasıdır.
Morfoloji
5-30 cm boylanabilen, tek veya çok yıllık, genellikle yayılıcı, otsu bir cinstir. Kökler sıklıkla yumruludur. Yapraklar sıklıkla 3 yaprakçıklı elsi birleşik, nadiren 10`a kadar yaprakçıklı; yaprakçıklar ters yumurtamsı, eşit büyüklükte; uçları yarık-ters yüreksidir; bazı türleri ani ışık şiddeti değişikliklerinden korunmak için (photoinhibition) yapraklar açı değiştirebilir. Çiçekler tekil veya şemsiye çiçek kurullarında; sap dik; çanak yapraklar 5 adet; taç 5 loblu, dipte birbirlerine birleşik ve sıklıkla golden sarı ,beyaz, pembe, kırmızı veya sarı renkte; ercikler 10 adet, iki sıralı 5 uzun ve 5 kısa ve tabanda birleşik; ovaryumüstdurumlu, 5 - bölmeli; boyuncuk 5 adettir. Meyve beşken kapsül şeklinde, bölmeler eşit; olgunlaştığında patlayarak tohum saçan; tohumlar bir veya çok sayıda tohumludur.