floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Bauhinia purpurea
 
Hızırşah / Datça / Muğla - Ocak2015 © Serdar Ölez
Bauhinia purpureaBauhinia purpureaBauhinia purpureaBauhinia purpureaBauhinia purpureaBauhinia purpurea
Gözlem bildir
Orkide Ağacı
Fabaceae / Bauhinia / Bauhinia purpurea
Orkide Ağacı (Bauhinia purpurea) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Türkiye genelinde Orkideağacı olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kanton dili, hint dili veya kelebek ağacı olarak bilinir. Bilimsel olarak Bauhinia purpurea L. şeklinde tanımlanır. Bauhinia cins adı İsveçli botanikçi kardeşler Jean Bauhin (1541–1612) ve Gaspard Bauhin´e (1560–1624) ithafen verilmiştir; Gaspard Bauhin, Phytopinax (1596) adlı eserinde binlerce bitki adlandırmış, bitkileri yıllar sonra Linnaeus'un belirlediği isimlendirme sistematiğine  benzer şekilde sınıflandırmıştır. Purpurea Latincede `mor` anlamına gelen purpuro kelimesi ile `renkli` anlamına gelen -ea son ekininin birleşiminden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
Ağaççık, çalı veya tırmanıcı formda kısa gövdeli, yayvan, yuvarlak taçlı bir türdür. Gövde rengi gri-kahvedir. Yapraklar basit, iki çıkıntılı veya tam kenarlı, nadiren 2 loblu ve kelebek görünümünde; damarlar 3-15; stipül mevcuttur ve erken dökülür. Çiçeklenme yapraklanmadan önce; erdişi, bir evcikli veya androdioyik; çiçek durumu tekil, salkım, birleşik salkım veya yalancı şemsiye; hipantiyum bazen uzun ve silindirik, bazen kısa ve kıvrımlı; çanak tam kenarlı veya sıpatalı veya 3-5 dişli; taç yapraklar 5, düzensiz, tabanda daralmış, değişken renkli; ercik 10; sapçıklar serbest veya bitişik, ipliksi; başçık oynak, boylamasına ayrık; ovaryum saplı; tohum taslağı çok sayıda, boyuncuk uzun veya kısa ve genellikle kıvrımlı; tepecik top başlıdır. Meyve fasulyemsi, yassı, sert ve 10-15 tohumludur. Tohumla üretilir; çiçeklenme 2-3 yaşına gelince başlar.


Gözlemler
Merkez / Karaburun / İzmir
Ekim 2021 ©Serdar Ölez
Mersin
Nisan 2019 ©Nursen Temizkan
Antakya
Nisan 2016 ©Ahmet Demirtaş
Hızırşah / Datça / Muğla
Ocak2015 ©Serdar Ölez
Diğer taxonlar
Türkiye´de varlığı bilinen diğer Bauhinia türleri: B.purpurea




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)