floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ficus benjamina
 
Çankaya / Ankara - Şubat2015 © Serdar Ölez
Ficus benjaminaFicus benjamina
Gözlem bildir
Benjamin
Moraceae / Ficus / Ficus benjamina
map
Benjamin (Ficus benjamina) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. 400-800 m yükseklikler arasında, Güneydoğu Asya ve Avustralya`da, karışık ormanlarda doğal yayılış gösterir.

Türkçe literatürde genellikle Benjamin olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde fikus veya ağlayan incir olarak bilinir. Bilimsel olarak Ficus benjamina L. şeklinde tanımlanır.

Ficus etimolojisi

Ficus Latincede 'incir' veya 'incir ağacı' anlamına gelir. Eski Yunancada σῦκον kelmesinden türetilmiştir; σῦκον ise Afro-asyatik kökene sahip olduğu varsayılan Fenike dilinde 'yarı olgun incir' anlamına  gelmektedir.

benjamina etimolojisi

Benjamina Hintçede havai kökleri olan ağaçlara yerel olarak verilen isim olan benyan kelimesinden türetilmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


8 m boylanabilen, 10 m kadar taç oluşturabilen, herdem yeşil çalı veya ağaç formlu, Türkiye için egzotik bir türdür. Yapraklar yumurtamsı, eliptik veya mızraksı, 5-12 x 2-6 cm, kamamsı tabanlı, ince uçlu, çok sayıda paralel yanal damarlı; stipül çift, mızraksı, 8-10 mm uzun, keskin uçlu, tüysüz; yaprak sapı 10-25 mm uzunluktadır. Çiçek kurulu yalancı meyve sapsız, yaprak koltuklarında, çifterli, küremsi-yumurta biçimli, tüysüz yeşil, ~ 1.5 cm in çapta; brakte 2-3, hilal şeklinde; yarık basık, 3 küçük brakte ile örtülü; erkek çiçekler dağınık, sapçıklı, çanak yapraklar serbest; ercik tekil, hafifçe dışa taşmış; dişi çiçekler çok sayıda, sapsız, çanak ispatula biçimli, 3-4 parçalıdır. Yalancı meyve (incir) kırmızı-portakal rengi, 2-2.5 cm çapta ve tüysüzdür.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Ficus benjaminaÇankaya / Ankara
Şubat2015 ©Serdar Ölez
Ficus benjaminaÇankaya / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Ficus türleri: F.carica, F.elastica
Gözlem bildirilen diğer Ficus türleri: F.microcarpa, F.montana, F.pumila, F.rubiginosa




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)