floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Pterocephalus plumosus
 
Pülümür / Tunceli - Haziran 2023 © Mustafa Gökmen
Pterocephalus plumosusPterocephalus plumosusPterocephalus plumosusPterocephalus plumosusPterocephalus plumosusPterocephalus plumosusphotos
Gözlem bildir
Gökcücükotu
Caprifoliaceae / Pterocephalus / Pterocephalus plumosus
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Gökcücükotu (Pterocephalus plumosus) Hanımeligiller (Caprifoliaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Konya, Yukarı Fırat, Hakkari, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1700 m yükseltiler arasında; taşlık yamaçlar ve yol kenarlarında gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Pterocephalus plumosus (L.) Coulter şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


50 cm´e kadar boylanabilen, dik, tek yıllık, kısa salgılı ve uzun salgısız tüylü bir türdür. Alt yapraklar dikdörtgenimsi, küt dişli-dişli veya derin tüysü parçalı, parçaalar geniş yumurtamsı-mızraksı, terminal lob dişli veya küt dişli ve küçük, yanal loblar linear-mızraksı; üst yapraklar sığ tüysü bölmeli. İnvolukral brakteler 10-16 (-22) mrn, mızraksı, çiçeklere az çok eşit, bazen uzunca. Kapitulum parlak; taç açık mor, dış çiçekler geniş, keskin uçlu taç yapraklı. İnvolusel 4-6 mrn, sırtları salgılı-tüylü ve uç kısım dişli, taççık yok. Çanak 9-11 mm, 10-15 ince dikenli.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Pterocephalus plumosusIldır / Çeşme / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Pterocephalus plumosusUrla / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Pterocephalus plumosusDereköy / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Pterocephalus plumosusPülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Mustafa Gökmen
Pterocephalus plumosusKıbrıs / Mamak / Ankara
Aralık 2019 ©Serdar Aslan vd.
Pterocephalus plumosusAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Pterocephalus plumosusUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Pterocephalus plumosusKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Pterocephalus türleri: P.brevis, P.canus, P.kurdicus, P.pinardii, P.plumosus, P.pyrethrifolius, P.shepardii, P.strictus, P.szovitsii




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2024)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)