floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Forsythia intermedia
 
Çayyolu / Ankara - Mart 2016 © Serdar Ölez
Forsythia intermediaForsythia intermediaForsythia intermediaForsythia intermediaForsythia intermedia
Gözlem bildir
Altınçanak
Oleaceae / Forsythia / Forsythia intermedia
map
Altınçanak (Forsythia intermedia) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Çoğunluğu Asya`da olmak üzere 11 doğal türü bulunmaktadır; Türkiye`de sıklıkla erken açan gösterişli çiçekleri nedeniyle park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.

Bilimsel olarak Forsythia intermedia Zabel şeklinde tanımlanır.

Forsythia etimolojisi

Forsythia cins adı William Forsyth (1737–1804)`e ithafen adlandırılmıştır; Forsyth bir İskoç botanikçi ve bağ-bahçe uzmanıdır; bugün kendi adıyla anılan bu çalı cinsini İngiltere'ye Çin'den getirmiştir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Zabel kısaltması bilim insanı Hermann Zabel (1832-1912) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Çalı formunda, kışın yaprak döken, odunsu bitkilerdir. Gövde çok dallı, içi boş veya ortalarında yassı yumuşak dokulu; küçük dallar 4-köşelidir. Yapraklar karşılıklı dizili, basit ve 3 parçalı, nadiren 3 yaprakçıklı birleşik; kenarlar testere dişli veya düzdür. Çiçekler yapraklanmadan önce çıkar, erdişi, heterositil, 1 yada çok sayıda salkımlı, yaprak koltuklarında, sapcıklı; çanak derin 4 loblu, kalıcı; taç sarı, 4 parçalı; tüp çan şeklinde; ercik 2, tüp şeklindeki taç yapının tabanında, hemen hemen dışa taşmış; boyuncuk narin; tepecik 2 parçalıdır. Meyve uzunlamasına yarıklı kapsül; tohumlar her bir bölümde çok sayıda, hafifçe kanatlıdır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Forsythia intermediaÇayyolu / Ankara
Mart 2016 ©Serdar Ölez
Forsythia intermediaKurtuluş Parkı / Ankara
Mart 2015 ©Ahmet Demirtaş
Forsythia intermediaÇankaya / Ankara
Mart 2019 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Forsythia türleri:




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)