floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Legousia falcata
 
Senek / Pülümür / Tunceli - Haziran 2023 © Mustafa Gökmen
Legousia falcataLegousia falcataLegousia falcataLegousia falcataLegousia falcata
Gözlem bildir
Eğrikadınaynası
Campanulaceae / Legousia / Legousia falcata
mapmapmapmapmapmapmapmap
Eğrikadınaynası (Legousia falcata) Çançiçeğigiller (Campanulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Batı ve Orta Karadeniz, Asıl Ege, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1400 m yükseklikler arasında; makilikler, bozkırlar, nadas, yol kenarları ve kumullarda gözlemlenebilir.

Bilimsel olarak Legousia falcata (Ten.) Fritsch ex Janch. şeklinde tanımlanır.

falcata etimolojisi

Falcata `oraksı´ anlamına gelen Latince falcatus kelimesinden türetilmiştir; falcatus `orak´ anlamına gelen, falx kökünden türemiştir. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir. Ten. kısaltması bilim insanı Michele Tenore (1780-1861) için kullanılmıştır.

Fritsch etimolojisi

Fritsch kısaltması, türün Avussturyalı botanikçi Karl Fritsch (1864–1934) tarafından yayınlandığını belirtir. Fritsch kısaltması bilim insanı Karl Fritsch (1864-1934) için kullanılmıştır. Janch. kısaltması bilim insanı Erwin Emil Alfred Janchen (1882-1970) için kullanılmıştır; Janchen Avusturya´lı botnikçidir.

Morfoloji


20-50 cm boylu, gövdeler çoğunlukla basit, tüysüz, nadiren az çok havlı. Çiçekler üst kısımda tekil veya yaprak koltuğunda çiftli, uzun gevşek başak şeklinde. Çanak loblar şeritsi-mızraksı, uzun-sivri uçlu, 10 mm´den fazla, yaygın, sonraları az çok oraksı-geriye doğru kıvrımlı. Taç 2 x genişçe çan şeklinde menekşe rengi. Sapçıklar kirpikli. Ovaryum ~ 10 mm. Kapsül uçta büzük değil, silindirik, 15-20 mm. Tohumlar daire şeklinde, 1 mm.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Legousia falcataSaip / Karaburun / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Legousia falcataSenek / Pülümür / Tunceli
Haziran 2023 ©Mustafa Gökmen
Legousia falcataUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Legousia türleri: L.falcata, L.hybrida, L.pentagonia, L.speculum-veneris




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2023)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)