Inekmemesi (Cytinushypocistis) Yernarıgiller (Cytinaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Güney Marmara, Asıl Ege alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.
Türkçe literatürde genellikle Inekmemesi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde inekmemesi, saya veya ballık olarak bilinir. Bilimsel olarak Cytinushypocistis (L.) L. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
Ormanlık, makilik ve çalılık alanlarda, 0-500 m yükseklikler arasında, genellikle Laden (cistus)’lerin kökleri üzerinde yaşayan, birkaç cm yüksekliğinde, asalak bir türdür. Gövdeler 3-8 cm, küçük dişli-kirpikli üst brakte ve çiçek zarfı (çanak+taç) dışında tüysüzdür. Yapraklar tomurcuk kabuğumsu, ~ 1.5 x 1 cm, dikdörtgenimsi, yumurtamsı veya eliptik, sarımsı veya kırmızı renkte, brakte ile birliktedir. Çiçeklenme Mart-Haziran ayları arasında; çiçek durumu başağımsı, 5-10 çiçekli, sarı, beyaz veya pembe renkte; çiçek zarfı (çanak+taç) dilimleri yumurtamsı-dikdörtgenimsi, 11-22 x 4 mm´dir. Meyve 1.2 x 1.2 cm boyutlarda, küremsidir. Çiçek açtığı dönem dışında konakçısının köklerinde saklanmakta, besinlerini konakçısından temin etmektedir.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)