floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Picea pungens
 
Ahenk Sokak / Ankara - Haziran 2014 © Serdar Ölez
Picea pungensPicea pungensPicea pungensPicea pungensPicea pungensPicea pungensphotos
Gözlem bildir
Mavi Ladin
Pinaceae / Picea / Picea pungens
map
Mavi Ladin (Picea pungens) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Kuzey Amerika´da 1800-3000 m yükseklikler arasında doğal yayılış gösterir; Türkiye için egzotik bir türdür.


Bilimsel olarak Picea pungens Engelm. şeklinde tanımlanır.

Picea etimolojisi

Picea cins adının Latincede `reçine` anlamına gelen pix kelimesinden türetildiği sanılmaktadır.

pungens etimolojisi

Pungens {Latince}: batıcı, delici. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. Engelm. kısaltması bilim insanı Georg (George) Engelmann (1809-1884) için kullanılmıştır.

Morfoloji


Doğal ortamında 50 m kadar boylanabilen, iğne yapraklı, herdem yeşil, odunsu bir türdür. Gövde çapı en çok 150 cm; taç genişçe konik; gövde kabuğu önceleri ince ve gri yaşlılıkta kahverengi ve derin çatlaklı; dallar hafifçe veya tam sarkık; sürgün sarkık değil, sarı-kahverengi, genellikle tüysüz; tomurcuk koyu portakal rengi veya kahverengi, 6-12 mm, uç kısım yuvarlağımsı veya koniktir. Yaprakları 15-30 mm, yaprak kesiti dört köşeli, sert, sivri uçlu, mavi-yeşil renkte ve tüm yüzeyler stoma çizgilidir. Dişi ve erkek çiçekler aynı ağaç üzerinde gelişir; erkek çiçekler kırmızı renkte, 1-2 cm uzunluğunda; dişi çiçekler menekşe rengindedir ve tozlaşma rüzgarla gerçekleşir. Meyve kozalak, 6-11 cm boyda; pullar 15-22 adet, kağıdımsı ince, eliptik veya eşkenar dörtgen, geniş kısmı dibe yakın, 10-15 mm; tohumlar 3-4 mm uzunluğunda oldukça sert, uç kısmı tohum kanadı gibi 8-10 mm uzamış ve düzensiz dişlidir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Picea pungensGüzeltepe / Çankaya / Ankara
Eylül 2024 ©Serdar Ölez
Picea pungensAhenk Sokak / Ankara
Haziran 2014 ©Serdar Ölez
Picea pungensDikmen Vadisi / Ankara
Mayıs 2012 ©Ahmet Demirtaş
Picea pungensDikmen Vadisi / Ankara
Ağustos 2015 ©Ahmet Demirtaş
Picea pungensAnkara
Mayıs 2015 ©Ahmet Demirtaş
Picea pungensDikmen Vadisi / Ankara
Mart 2015 ©Ahmet Demirtaş
Picea pungensSeğmenler Parkı / Ankara
Kasım 2016 ©Ahmet Demirtaş
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Picea türleri: P.orientalis
Gözlem bildirilen diğer Picea türleri: P.abies, P.glauca




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)