floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Luzula nodulosa
 
Bu tür için henüz fotoğraf bulunmamaktadır
Gözlem bildir
Düğmeliluzul
Juncaceae / Luzula / Luzula nodulosa
mapmapmap
Düğmeliluzul (Luzula nodulosa) Kofagiller (Juncaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Güney Marmara, Asıl Ege alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Luzula nodulosa (Bory & Chaub.) E.Mey. şeklinde tanımlanır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. Kısaltmalar arasında yer alan & işareti, bu bilim insanlarının bitki hakkındaki makaleyi birlikte yayınladılarını belirtir. Bory kısaltması bilim insanı Jean Baptiste Geneviève Marcellin Bory (1778-1846) için kullanılmıştır. Chaub. kısaltması bilim insanı Louis Athanase(Anastase) Chaubard (1785-1854) için kullanılmıştır. E.Mey. kısaltması bilim insanı Ernst Heinrich Friedrich Meyer (1791-1858) için kullanılmıştır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Luzula nodulosaBodrum / Muğla
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Luzula nodulosaKaraburun peninsula, 100 m / İzmir
1988 ©Davis ve ark.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Luzula türleri: L.campestris, L.forsteri, L.luzulina, L.luzuloides, L.multiflora, L.nodulosa, L.pallescens, L.spicata, L.stenophylla, L.sudetica, L.sylvatica




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)