floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Asplenium scolopendrium
 
Yenice / Karabük - Mayıs 2015 © Serdar Ölez
Asplenium scolopendriumAsplenium scolopendrium
Gözlem bildir
Geyik Dili
Aspleniaceae / Asplenium / Asplenium scolopendrium
mapmapmapmapmapmapmapmap
Geyik Dili (Asplenium scolopendrium) Dalakotugiller (Aspleniaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Çatalca-Kocaeli, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Antalya, Adana alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 2100 m yükseklikler arasında; Türkiye`nin sahil bölgelerindeki ormanlarda; göknar, kayın ve kayacık ormanlarında; nemli, gölgelikli, taşlıklı ve kayalıklı dağ bölgelerinde doğal gelişim gösterebilirler.


Türkçe literatürde genellikle Geyik Dili olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde sığır dili veya öküz dili olarak bilinir. Bilimsel olarak Asplenium scolopendrium L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


20-50 cm boylanabilen, çok yıllık bir eğrelti türüdür. Dal-yapraklar demet şeklinde toprak yüzeyinden yukarı yükselir; yaprak ayası basit, şeritsi, 15-40 cm uzunlukta, taban kalpsi, derimsi dokuda, üst yüzü parlak koyu yeşil renkte; kenarları düz, hafifçe dalgalı; saplar siyah renkli, dal-yaprakğın yarısından az boyda; orta damar rengi yaprak arkasında daha belirgin, uçtan dibe doğru genişler ve koyulaşır. Sporların olgunlaşması Mayıs-Ağustos ayları arasında; spor kümeleri yaprak arkasında komşu damarlar boyunca çifterli dizili, 1-2 cm; spor kümesi zarfı zarsıdır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Asplenium scolopendriumErfelek / Sinop
Kasım 2023 ©Serdar Ölez
Asplenium scolopendriumYenice / Karabük
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Asplenium scolopendriumUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Asplenium scolopendriumKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Asplenium scolopendriumKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Asplenium türleri: A.adiantum-nigrum, A.aegaeum, A.bourgaei, A.ceterach, A.cuneifolium, A.haussknechtii, A.obovatum, A.onopteris, A.ramosum, A.ruta-muraria, A.sagittatum, A.scolopendrium, A.septentrionale, A.tadei, A.trichomanes, A.woronowii




Kaynaklar
  1. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Bahçecilik - Aspilenium Yetiştiriciliği [PDF]
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)