floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Ranunculus constantinopolitanus
 
Karaşar / Beypazarı / Ankara - Nisan 2024 © Mustafa Gökmen
Ranunculus constantinopolitanusRanunculus constantinopolitanusRanunculus constantinopolitanusRanunculus constantinopolitanusRanunculus constantinopolitanusRanunculus constantinopolitanusphotos
Gözlem bildir
Kâğıthaneçiçeği
Ranunculaceae / Ranunculus / Ranunculus constantinopolitanus
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Kâğıthaneçiçeği (Ranunculus constantinopolitanus) Düğünçiçeğigiller (Ranunculaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Yukarı Sakarya, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.

Bilimsel olarak Ranunculus constantinopolitanus (DC.) d?Urv. şeklinde tanımlanır.

Ranunculus etimolojisi

Ranunculus cins adı Latincede ΄kurbağa΄ anlamına gelen rāna kelimesi ile bir küçültme sıfatı olarak kullanılan -unculus sonekinin birleşiminden türetilmiştir; muhtemelen cinsin kurbağalar gibi su kenarında bulunan türlerine atıfta bulunmaktadır. Parantez içerisindeki kısaltmalar bu taksonu ilk yayınlayan kişiyi/kişileri, parantez dışındakiler ise ilk yayın ardından bu taksona revizyon yapan kişi/kişileri belirtir. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir

Morfoloji


20-75 cm boylanabilen, çok yıllık bir türdür. Gövdeler ve sağlar genellikle yoğun tüylü, yukarıda dallanmış ve 3-parçalı yapraklı; 2 veya daha çok çiçekli. Köksel yapraklar tabanı kalp şeklinde, 3-parçalı, bir yandan diğerine 3-10 cm, dilimler genişçe kamamsı ve üstüste binmişten hemen hemen kamamsıya kadar çeşitli, çok kısa küt dişli-dişli veya keskin çentikli dişli loblu, basık-cılız tüylü. Çiçek kümesi sapı silindirik. Çanak yapraklar geriye bükülmüş. Taç yapraklar 8-15 cm. Torus tüysüz. Akenler yarım daire şeklinde, kuvvetle basık, 3-4 mm, omurgalı; gaga (dar uç kısım) kıvrımlı, 1-1.5 mm.



listMaplistPiclist

Gözlemler


Ranunculus constantinopolitanusYayla / Karaburun / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Ranunculus constantinopolitanusEğrisöğüt / Pınarbaşı / Kayseri
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Ranunculus constantinopolitanusKaraşar / Beypazarı / Ankara
Nisan 2024 ©Mustafa Gökmen
Ranunculus constantinopolitanusGürün / Sivas
Ekim 2018 ©Selvinaz Gülçin Bozkurt vd.
Ranunculus constantinopolitanusAnkara
Aralık 2015 ©İsmail Eker vd.
Ranunculus constantinopolitanusUlus / Bartın
Aralık 2018 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Ranunculus constantinopolitanusKüre / Kastamonu
Ekim 2022 ©Bilge Tunçkol ve ark.
Ranunculus constantinopolitanusKavaklı / Yenice / Karabük
Aralık 2019 ©Ahmet Aytekin ve ark.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Ranunculus türleri: R.anatolicus, R.argyreus, R.arvensis, R.asiaticus, R.aucheri, R.bingoeldaghensis, R.brachylobus, R.brevifolius, R.brutius, R.buhsei, R.bulbilliferus, R.bulbosus, R.cadmicus, R.cappadocicus, R.caucasicus, R.chius, R.constantinopolitanus, R.cornutus, R.crateris, R.creticus, R.crymophilus, R.cuneatus, R.damascenus, R.demissus, R.dissectus, R.diversifolius, R.fenzlii, R.fibrillosus, R.ficaria, R.ficarioides, R.flammula, R.gracilis, R.grandiflorus, R.gueneri, R.heterorrhizus, R.illyricus, R.isthmicus, R.kochii, R.kotschyi, R.lanuginosus, R.lateriflorus, R.lingua, R.macrorrhynchus, R.marginatus, R.millefoliatus, R.millefolius, R.munzurensis, R.muricatus, R.myosuroides, R.neapolitanus, R.obesus, R.ophioglossifolius, R.oreophilus, R.oxyspermus, R.paludosus, R.pedatus, R.peltatus, R.pinardii, R.poluninii, R.polyanthemos, R.polyphyllus, R.polyrhizos, R.psilostachys, R.repens, R.reuterianus, R.rionii, R.rumelicus, R.saniculifolius, R.sardous, R.sartorianus, R.scandicinus, R.sceleratus, R.sericeus, R.sintenisii, R.sphaerospermus, R.sprunerianus, R.strigillosus, R.tempskyanus, R.thracicus, R.trichocarpus, R.trichophyllus, R.unguis-cati, R.vanensis, R.velutinus, R.vermirrhizus




Kaynaklar
  1. Davis,P.H., Cullen,J., & Coode,M.J. (1962-1988). Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Edinburgh University Press (Kısım çevirisi: Ölez S., 2024)
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)