floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Cercis siliquastrum
 
Milli Egemenlik Parkı / Ankara - Nisan 2013 © Ahmet Demirtaş
Cercis siliquastrumCercis siliquastrumCercis siliquastrumCercis siliquastrumCercis siliquastrumCercis siliquastrumphotos
Gözlem bildir
Erguvan
Fabaceae / Cercis / Cercis siliquastrum
mapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmapmap
Erguvan (Cercis siliquastrum) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı ve Orta Karadeniz, Asıl Ege, Hakkari, Antalya, Adana, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz seviyesi ile 1370 m yükseklikler arasında; makilikler ve yaprak döken ormanlarda doğal gelişim gösterebilirler.

Bilimsel olarak Cercis siliquastrum L. şeklinde tanımlanır.

Cercis etimolojisi

Cercis cins adı eski Yunancada `dokumacı mekiği` anlamına gelen kerkís kelimesinden türetilmiştir; meyvesinin şeklini işaret ettiği düşünülmektedir.

siliquastrum etimolojisi

Siliquastrum Latincede `(baklamsı) tohum zarfı` anlamına gelen siliqua kelimesinden türetilmiştir; Cercis siliquastrum tür isimlendirmesi 1753 yılında Linnaeus tarafından yapılmıştır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


2-10 m boylanabilen, yaprak döken, çalı, ağaççık veya ağaç formlu bir türdür. Yapraklar basit, böbrek şeklinde veya yuvarlağımsı ve tabanı derin yüreksi girintili, yaklaşık 7-12 cm çapta, sıklıkla uzunluğundan daha geniş, tüysüz, tabandan 7 damarlı; sap 2-4 cm uzunluktadır. Çiçeklenme Nisan-Mayıs ayları arasında ve yapraklanmadan önce; çiçek kurulu salkım, ~10 çiçekli; çiçekler sürgün, dal ve gövde üzerinde; çiçek sapı 1-2 cm uzunlukta; çanak ~ 5 mm, pembemsi, dişler ~ 1 mm uzunlukta; taç 15-20 mm ve parlak pembemsi-eflatun renktedir. Meyve legumen (baklamsı), 6-10 x 1.5-2 cm, önceleri yeşil, olgunlukta kızıl kahverengi; 6-15 tohumludur.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Cercis siliquastrumKaynak / Yunusemre / Manisa
Kasım 2024 ©Serdar Ölez
Cercis siliquastrumMersindere / Salihli / Manisa
Ekim 2024 ©Serdar Ölez
Cercis siliquastrumUrla / İzmir
Ağustos 2024 ©Serdar Ölez
Cercis siliquastrumSaip / Karaburun / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Cercis siliquastrumGündoğdu / Marmara / Balıkesir
Mayıs 2021 ©Serdar Ölez
Cercis siliquastrumYaşamkent / Çankaya / Ankara
Mayıs 2021 ©Figen Balamur Uğur
Cercis siliquastrumMavişehir / Karşıyaka / İzmir
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Cercis siliquastrumBostanlı / Karşıyaka / İzmir
Şubat 2021 ©Serdar Ölez
Cercis siliquastrumMilli Egemenlik Parkı / Ankara
Nisan 2013 ©Ahmet Demirtaş
Cercis siliquastrumÇankaya / Ankara
Haziran 2019 ©Serdar Ölez
Cercis siliquastrumÇankaya / Ankara
Mayıs 2019 ©Serdar Ölez
Cercis siliquastrumBarbaros / İstanbul
Mayıs 2017 ©Serdar Ölez
Cercis siliquastrumTorbalı  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Cercis siliquastrumEdremit  / Balıkesir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.

IUCN Kırmızı Liste Kategorisi


IUCNIUCNrIUCNcat
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN
Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer C. siliquastrum taksonları: Cercis siliquastrum subsp. hebecarpa, Cercis siliquastrum subsp. siliquastrum
Türkiye´de doğal yayılan diğer Cercis türleri: C.siliquastrum




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)