Ceviz (Juglansregia) Cevizgiller (Juglandaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Ergene, Güney Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Yukarı Kızılırmak, Konya, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van, Hakkari, Antalya, Adana, Orta Fırat, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir.
Bilimsel olarak Juglansregia L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
20m`ye kadar boylanabilen, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Gövde kabuğu gümüşi renkli, parlak ve çatlaksızdır. Yapraklar tek tüysü, 22-35 cm, 5-9 yaprakçıklı, yeni çıkanlar kırmızımsı, sonraları koyu yeşil; yaprakçıklar eliptik, 6-20 x 3-10 cm, her iki yüzü çıplak, tam kenarlı, sivri uçludur. Çiçeklenme Nisan-Mayıs aylarında; dişi ve erkek çiçekler aynı ağaç üzerinde; erkek çiçekler 6-10 cm uzunlukta, 6-10 mm çapta salkım kurullar halinde, yeşil; dişi çiçekler 2-4 mm, bir veya birkaçı bir arada, sürgn uçlarındadır. Meyvesi çekirdekli sulu, ekzokarpı (dıştaki etli kısım) yeşil ve çıplak, 4-7 x 4-5 cm boyutlarda, küre şeklindedir.
DÜŞÜK RİSKLİ / LEAST CONCERN Bu tür geniş yayılışlıdır ve nüfusu yüksektir. Yakın gelecekte tükenme riski bulunmamaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hazırlanmaktadır.
Benzer taxonlarTürkiye´de doğal yayılan diğer Juglans türleri:J.regia
Kaynaklar
ÖLEZ, A . (2005). MARMARA BÖLGESİNDE BAŞLAYAN CEVİZ ISLAH ÇALIŞMALARI VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ OLANAKLARI. Bahçe , 34 (1) , 9-14 . Retrieved from http://dergipark.org.tr/tr/pub/bahce/issue/3349/46321
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)