floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Juncus sp.
 
Kıbrıs / Mamak / Ankara - Mayıs 2015 © Serdar Ölez
Juncus sp.Juncus sp.Juncus sp.Juncus sp.Juncus sp.Juncus sp.photos
Gözlem bildir
Hasır Otu
Juncaceae / Juncus / Juncus sp.
map
Hasır Otu (Juncus sp.) Kofagiller (Juncaceae) ailesinden bir türdür. Tuzlu bataklıklarda iyi gelişen bu türün sivri uçlu, sert batıcı yaprakları diğer bitkiler için otlanmaya karşı koruyucu bir barınak oluşturmakta, ayrıca birçok hayvanın yuvalanmasını sağlamaktadır. Anadolunun iç kesimlerindeki bataklıklarda 800-1800 m’ler arasında yayılış gösterir.


Türkçe literatürde genellikle Hasır Otu olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde kofa olarak bilinir. Bilimsel olarak Juncus L. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.

Morfoloji


30-70 cm boyunda, çok yıllık, kümeler halinde gelişen, rizomlu ve toprağa sıkı tutunan tuzlu bataklık otlarıdır. Yapraklar tabandan yükselir, 3-6 adet, silindirik ve sivri uçlu, içi boş veya yumuşak süngerimsi özle kaplıdır. Çiçekler gövde uçlarında çok çiçekli kümeler halinde, çiçek kümelerinin tabanında biz gibi batıcı, genellikle kümeden daha uzun iki adet brakte denen yapraksı yapı vardır. Meyve küresel veya yumurtamsı kapsül şeklinde, 3-4,5mm çapındadır. Tohumlar her kapsülde 40-70 adettir.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Juncus sp.Karaşar / Beypazarı / Ankara
Ağustos 2021 ©Serdar Ölez
Juncus sp.Bağözü / Kahta / Adıyaman
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Juncus sp.Ahlat / Bitlis
Temmuz 2021 ©Serdar Ölez
Juncus sp.Kıbrıs / Mamak / Ankara
Haziran 2016 ©Serdar Ölez
Juncus sp.Kıbrıs / Mamak / Ankara
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Juncus türleri: J.acutiflorus, J.acutus, J.alpigenus, J.alpinoarticulatus, J.anatolicus, J.articulatus, J.atratus, J.balticus, J.bufonius, J.bulbosus, J.capitatus, J.compressus, J.conglomeratus, J.effusus, J.filiformis, J.fontanesii, J.gerardii, J.heldreichianus, J.hybridus, J.inflexus, J.littoralis, J.maritimus, J.minitulus, J.persicus, J.rechingeri, J.rigidus, J.sparganiifolius, J.sphaerocarpus, J.squarrosus, J.striatus, J.subnodulosus, J.subulatus, J.tenageia, J.tenuis, J.thomasii, J.turkestanicus




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Flora tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)