Denizteresi (Crithmummaritimum) Maydanozgiller (Apiaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Istranca, Çatalca-Kocaeli, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz, Asıl Ege, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. Deniz kenarlarında, kayalar ve uçurumlarda yetişirler.
Türkçe literatürde genellikle Denizteresi olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde deniz rezenesi, kişgil veya kaya koruğu olarak bilinir. Bilimsel olarak Crithmummaritimum L. şeklinde tanımlanır.
Crithmum etimolojisi
Crithmum cinsinin adı Yunancada `arpa` anlamına gelen κριθη (krithe) kelimesinden türetilmiştir; tohumlarının arpa tohumlarına benzerliğine işaret eder.
maritimum etimolojisi
Maritimum {Latince}: deniz-kıyı-sahilden gelen, -e ait olan. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
50 cm boylanabilen, demetler halinde gelişen, çok yıllık, otsu bir türdür. Gövde dallanmış, tüysüz, dumanlı, düz ve yuvarlak çok inceden inceye kabarık çizgilidir. Alt yapraklar üçgen biçimli, 18 x 15 cm, derin tüysü veya iki derin tüysü; dilimler keskin şeritsi-eliptik, etli, silindirik veya biz şeklinde, 13 x 250 x 10 mm; üst sap yaprakları alttakilere benzer ancak daha küçük, sapı daha kısa ve kınlıdır. Çiçeklenme Temmuz-Ekim ayları arasında; çiçek durumu birleşik şemsiye, ışınlar 10-30, ± eşit; brakte 5-12, en çok 11 x 2 mm, meyve zamanı geriye bükülmüş; brakteol 6-8, en çok 4 x 2 mm, meyve zamanı geriye bükülmüş; çiçek sapı 1.25-6 mm; ikincil şemsiyelerde çiçekler 10-20; taç yapraklar sarımsı yeşil renktedir. Meyve yumurta biçimli veya dikdörtgenimsi, 4 x 2-6 x 4 mm, tüysüz; boyuncuk tabanı koniktir.
Benzer taxonlarTürkiye´de doğal yayılan diğer Crithmum türleri:C.maritimum
Kaynaklar
Davis, 1972, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:4 Page 367
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)