Sarmaşık incir (Ficuspumila) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir. Rüzgarlı yerlerde gelişemez, gölgeli/yarı gölgeli alanları ve nemli toprakları tercih eder. Ağaç ve kayalara tutunarak gelişir. Ağaçlara tutunduğunda kökler kabuğu geçerek ağacın özsuyu ile beslenir, zamanla ağacın kurumasına neden olabilir.
Türkçe literatürde genellikle Sarmaşık incir olarak adlandırılsa da, bazı yörelerde tırmanıcı ficus veya tırmanıcı kauçuk olarak bilinir. Bilimsel olarak Ficuspumila L. şeklinde tanımlanır.
Ficus etimolojisi
Ficus Latincede 'incir' veya 'incir ağacı' anlamına gelir. Eski Yunancada σῦκον kelmesinden türetilmiştir; σῦκονise Afro-asyatik kökene sahip olduğu varsayılan Fenike dilinde 'yarı olgun incir' anlamına gelmektedir.
pumila etimolojisi
Pumila {Latince}: cüce, bodur. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. L. kısaltması bilim insanı Carl Linnaeus (1707-1778) için kullanılmıştır; Linnaeus modern taksonominin babası, İsveçli bir botanikçi, doktor ve zoologdur.
Morfoloji
Yayılıcı-tırmanıcı, herdem yeşil odunsu bir türdür. Gövdeler genç bireylerde otsu, sonraları odunsu, düz, çizgili, kaba tüylü, tüysüz, kısa sarkık dallı; özellikle yaşlı bireylerde beklenmedik bir kök yapısıyla 10 m`ye kadar uzayabilirler; yaralandıklarında beyaz latex sızdırırlar. Yapraklar ardışık, basit, dikdörtgenimsi, ters mızraksı, yumurtamsı veya eliptik, 3-7 x 2-4 cm, geçlikte daha küçük, küt uçlu taban yürek biçiminde, tam kenarlı; üst yüzey koyu yeşil, hafif parlak; alt yüzey açık yeşil, mat, belirgin ağsı damarlı; sap 1.3-1.6 cm, havlı, açık kahverengi; stipüldikdörtgenimsi-mızraksı, kalıcı, 1-1.2 cm, kahverengi, ipeksi tüylüdür. Yalancı meyve yeşil, armutsu, 6 cm`e kadar uzun ve yumuşaktır.
NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)