floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Grevillea robusta
 
Karaburun / İzmir - Ağustos 2015 © Serdar Ölez
Grevillea robustaGrevillea robustaGrevillea robustaGrevillea robustaGrevillea robustaGrevillea robustaphotos
Gözlem bildir
İpeksi grevilya
Proteaceae / Grevillea / Grevillea robusta
map
İpeksi grevilya (Grevillea robusta) Türkiye´de doğal kaydı bulunmayan egzotik bir türdür; doğal yayılış bölgesi dışına çıkarılarak Türkiye'ye getirilerek ekilmiş veya dikilmiştir; Türkiye'de doğal ortamda çoğalmaz, ancak insan eliyle yetiştirilebilir.

Bilimsel olarak Grevillea robusta A.Cunn. ex R.Br. şeklinde tanımlanır. ex kısaltması, bu kısaltmayı takip eden ismin bu türü kabul görür şekilde yayınladığı ancak bunu `ex´ kısaltmasından önce gelen yayıncının kabul görmeyen açıklamalarına dayandırdığını belirtir. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. A.Cunn. kısaltması bilim insanı Allan Cunningham (1791-1839) için kullanılmıştır. R.Br. kısaltması bilim insanı Robert Brown (1773-1858) için kullanılmıştır.

Morfoloji


25 m boylanabilen, kışın yaprak döken, egzotik, odunsu bir türdür. Taç konik; gövde düz, 80 cm çapa kadar; kabuk yarıklı, bazen kabarcıklı, koyu gri-kahverengi; kabuk içi kırmızımsı-kahverengidir. Yapraklar almaşık dizili, tüysü (± iki tüysü) birleşik, 15-30 cm uzun; kulakçıksız; yaprakçık bölmeleri 11-21 adet, 4-9 cm uzun, dar-derin loblara bölünmüş; loblar 6-12 mm genişlikte; üst yüzeyler parlak koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzey beyazımsı veya kül rengi ipeksi tüylüdür. Çiçek kurulu basit veya birleşik salkım, 7.5-15 cm, terminal veya yaprak koltuğunda; çiçekler çok sayıda, her sapta bir çift; sap 1-2 cm; çanak yapraklar 4, 12 mm uzun, sarı veya portakal rengi; taç yapraklar 4 parçalı, çoğunlukla geriye (tüpe) doğru kıvrımlı; erkek organları dişilerden daha önce olgunlaşan; ercik 4, sapsız, içbükey yaprağının üst geniş kenarında; yumurtalık üstdurumlu, 1 bölmeli, 2 tohum taslaklı; boyuncuk kıvrımlı, kalıcı ve çiçek zarfından dışarı taşkındır. Meyve bezelyemsi, 2 cm uzun, siyah; tohumlar 1-2 tohumlar, eliptik, 10-13 mm ve kahverengi renktedir.

listMaplistPiclist

Gözlemler


Grevillea robustaBodrum / Muğla
Haziran 2023 ©Serdar Ölez
Grevillea robustaKonak / İzmir
Nisan 2021 ©Serdar Ölez
Grevillea robustaKaraburun / İzmir
Ağustos 2015 ©Serdar Ölez
Grevillea robustaKaraburun / İzmir
Mayıs 2015 ©Serdar Ölez
Benzer taxonlar
Gözlem bildirilen diğer Grevillea türleri: G.juniperina, G.lanigera




Kaynaklar
  1. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  2. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  3. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  4. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)