floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Umbilicus horizontalis
 
Hızırşah / Datça / Muğla - Mart 2015 © Serdar Ölez
Umbilicus horizontalisUmbilicus horizontalisUmbilicus horizontalisUmbilicus horizontalisUmbilicus horizontalis
Gözlem bildir
Kalaba
Crassulaceae / Umbilicus / Umbilicus horizontalis
mapmapmap
Kalaba (Umbilicus horizontalis) Damkoruğugiller (Crassulaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de Asıl Ege, Antalya alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 50-900 m arası yüksekliklerde; çayırlıklar, toprak yığınları, kireçtaşı kaya çatlakları, ağaç kütük gövdelerinde yetişirler.

Bilimsel olarak Umbilicus horizontalis DC. şeklinde tanımlanır.

horizontalis etimolojisi

Horizontalis {Latince}: yatay anlamındadır; sıklıkla bitki gelişiminin dikey değil yatay yönde ilerlediğine işaret eder. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir

Morfoloji


10-50 cm boylanabilen, çok yıllık otsu bir türdür. Gövdeler dik ve tüysüzdür. Dip yapraklar dairemsi-kalkansı, 2-5 (-10) cm çapta, tırtırlı kenarlı; üst yapraklar şeritsi ve dişlidir. Çiçeklenme Nisan-Mayıs ayları arasında; çiçek durumu salkım, tabandan basit veya dallanmış; çiçekler yatay yayılı veya sarkık; çiçek sapı 0.5-2 (-2.5) mm; çanak yapraklar 1-1.5 mm; taç yeşilimsi-beyaz, bazen kırmızı uçlu, 5-7 mm, borumsu veya testi biçiminde; taç lobları genişçe mızraksı veya yumurtamsı, keskin uçlu, tüp kısmının ~1/4´ü kadar boydadır.


listMaplistPiclist

Gözlemler


Umbilicus horizontalisKaraburun / İzmir
Nisan 2024 ©Serdar Ölez
Umbilicus horizontalisKorsan Köyü / Kumluca /Antalya 
Şubat 2023 ©Figen Balamur Uğur
Umbilicus horizontalisHızırşah / Datça / Muğla
Mart 2015 ©Serdar Ölez
Umbilicus horizontalisKaş / Antalya
Şubat 2014 ©Seda Soylu
Umbilicus horizontalisEfes  / İzmir
2017 ©Yurdanur Akyol v.d.
Benzer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan diğer Umbilicus türleri: U.chloranthus, U.horizontalis, U.intermedius, U.luteus, U.parviflorus, U.rupestris, U.tropaeolifolius




Kaynaklar
  1. Davis, 1972, Flora of Turkey and the East Aegean Islands Vol:4 Page:213
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)