floranatolica
 
Ara Üye girişi DDbtn
-
Berberis crataegina
 
Aşağı Kamışlı / Elmadağ / Ankara - Mayıs 2022 © Serdar Ölez
Berberis crataeginaBerberis crataeginaBerberis crataeginaBerberis crataeginaBerberis crataeginaBerberis crataegina
Gözlem bildir
Karamuk
Berberidaceae / Berberis / Berberis crataegina
Karamuk (Berberis crataegina) Karamukgiller (Berberidaceae) ailesinden bir türdür. Türkiye'de İç Batı Anadolu, Yukarı Sakarya, Orta Kızılırmak, Konya, Antalya, Dicle alt bölgelerinde doğal yayılış göstermektedir. 800 ile 1500 metre yükseklikler arasında; taşlık yamaçlar ve hendeklerde doğal gelişim gösterirler.

Bilimsel olarak Berberis crataegina DC. şeklinde tanımlanır. Tür epiteti ardına yazılan kısaltmalar türü yayınlayan bilim insanlarını belirtir. DC. kısaltması bilim insanı Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841) için kullanılmıştır; Candolle İsviçreli bir botanikçidir
Morfoloji

2 m’ye kadar boylanan dikenli bir çalıdır. Tomurcukları çok pulludur. Genç sürgünler parlak koyu vişneçürüğü-kahverenginde olup, üzerinde siyah lentiseller yoktur ve oluklu da değildir; ikinci yılda griye dönüşür; 3’lü çatal dikenler genellikle yapraklardan kısadır. Kısa sürgünler üzerindeki yapraklar dar ters yumurta şeklinde olup genellikle boyu eninin 3 katı ya da daha uzundur, kenarları kaba testere dişli veya tamdır. Çiçek kurulu yoğun, 1-3 cm ve 6-15 adet çiçekten oluşmuş bir salkımdır. Olgunlaşmadan önce kırmızı, sonra siyah olan meyvesi üzümsü tiptedir. Odun rengi limon sarısıdır.



Gözlemler
Kaşbıyıklar / Seben / Bolu
Mayıs 2023 ©Serdar Ölez
Derindere / Pülümür / Tunceli
Haziran 2022 ©Serdar Ölez
Pazar Başören / Kızılcahamam / Ankara
Mayıs 2022 ©Serdar Ölez
Kızılcahamam / Ankara
Mayıs 2022 ©Serdar Ölez
Aşağı Kamışlı / Elmadağ / Ankara
Mayıs 2022 ©Serdar Ölez
Sagalassos / Ağlasun / Burdur
Ağustos 2020 ©Serdar Ölez
Karaşar / Beypazarı / Ankara
Mayıs 2019 ©Mustafa Gökmen
Gölköy / Kalecik / Ankara
Eylül 2017 ©Mustafa Gökmen
Diğer taxonlar
Türkiye´de doğal yayılan Berberis türleri: B.crataegina, B.cretica, B.integerrima, B.vulgaris
Türkiye´de varlığı bilinen diğer Berberis türleri: B.aquifolium
Gözlem bildirilen diğer Berberis türleri: B.repens, B.veitchii, B.aquifolium




Kaynaklar
  1. Akkemik, Ü. (Ed). 2018. Türkiye’nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 684s.
  2. NGBB (2022). Bizim Bitkiler. https://bizimbitkiler.org.tr. Erişim tarihi 5Ağu2022 (Türkiye bitkileri listesi, yayılış bilgileri ve Türkçe adları)
  3. Kırsal Çevre (Sürekli). Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği. http://www.kirsalcevre.org.tr (Gönüllülerin bölgesel gözlemleri ile yayılış bilgilerinin güncellenmesi)
  4. Lindon, Heather, Gardiner, Lauren, Vorontsova, Maria, & Brady, Abigail. (2020). Gendered Author List International Plant Names Index 2020 (Version 2) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3911077 (Tür epitetlerinde kullanılan bilim insanlarının isim kısaltmaları)
  5. IUCN (2022). The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. (Türkiye´deki tehlike altında bulunan türler listesi)